Orzechy, migdały, pestki a może kasztany BIO?
Zbilansowana dieta nie polega na codziennym jedzeniu, tylko warzyw i owoców. Niezwykle ważne są dodatki stanowiące element zdrowego posiłku. Mowa tutaj o orzechach, migdałach, kasztanach czy innych dodatkach. Codzienne spożywanie garści orzechów to najlepszy sposób na polepszenie zdrowia i odkrycie nowych możliwości prozdrowotnych. Orzechy BIO są niezwykle uniwersalnym produktem, który zapewnia sytość na długie godziny i ułatwia dietę redukcyjną. Zdrowotność prosto z natury. Uprawy ekologiczne stają się coraz modniejsze, ponieważ nie używa się na nich żadnych substancji chemicznych.
czytaj więcej na dole strony
Orzechy BIO i ich niebanalne właściwości
Sklep internetowy ImBio pełen jest zdrowych dodatków, które sprawiają, że posiłek staje się wartościowy, bogaty w witaminy, a przede wszystkim pyszny. Jednym z nich są orzechy – pasują one do sałatek, dipów, przystawek podawanych zaproszonym gościom i wielu dań obiadowych. Orzechowy zawrót głowy zaczyna się od wyboru właściwego rodzaju:
Migdały ekologiczne, to nieodłączny element diety stworzonej dla diabetyków. Są one znane nie tylko ze swojego smaku, ale również wspaniałych właściwości. Pozytywnie wpływają na układ krwionośny i chronią serce przed rozwojem niebezpiecznych chorób. Migdały ekologiczne poleca się szczególnie kobietom w ciąży, ponieważ zawierają one kwas foliowy niezbędny do prawidłowego rozwoju płodu.
Ekologiczne orzechy brazylijskie – zawierają selen, który skutecznie chroni komórki człowieka przed wolnymi rodnikami i toksynami. Wystarczy spożyć dwa orzechy brazylijskie dziennie, aby dostarczyć organizmowi wszystko, czego potrzebuje. Orzechy brazylijskie są najlepszym rozwiązaniem dla osób będących na diecie redukcyjnej.
Orzechy Madacamia ekologiczne są uznawane, za najbogatsze źródło żelaza. Powinny znajdować się w daniach osób walczących z nadwagą lub borykających się z niedokrwistością. Orzechy Macadamia są niczym naturalny napój energetyzujący – skutecznie walczą ze zmęczeniem i stanami depresyjnymi. Mogą również przyczynić się do zmniejszenia ilości stresu, a to dlatego, że w ich składzie znajduje się tiamina.
Kasztany jadalne – w kuchni i medycynie
Kasztany jadalne ekologiczne słyną z kuchni francuskiej. Konsumowane są przez przechodniów poruszających się między zabytkowymi alejami Paryża lub innych, majestatycznych miast. Ich smak opisuje się, jako niezwykle pyszny. Najczęściej wybierane są kasztany pieczone – surowe wymagają odpowiedniego sposobu przygotowania, inaczej mogą zaszkodzić. Ten z pozoru zwykły rodzaj rośliny od lat stosowany jest w medycynie naturalnej – posiada on wiele właściwości leczniczych. Kilkadziesiąt lat temu kasztanami jadalnymi leczyło się bóle głowy, problemy żołądkowe, a nawet poważne choroby. Kasztany jadalne uchodzą za bogate źródło sacharozy, kwasu jabłkowego, cytrynowego i lecytyny.