Makarony i kuskus BIO
Pełnowartościowy posiłek dla całej rodziny, a może wycieczka w najciekawsze zakątki Włoch i chęć spróbowania lokalnych potraw? Niezależnie od powodu, warto sięgnąć po makarony BIO, które są smakowitym elementem dań obiadowych i różnego rodzaju przekąsek. Kiedy jednak zechcesz spróbować innych, ciekawych smaków – sięgnij po kuskus w otoczeniu świeżych warzyw i aromatycznych przypraw. Gotowanie nie musi być nudne, a serwowane potrawy mogą cieszyć i zachwycać nawet najbardziej wybrednych smakoszy.
czytaj więcej na dole strony

16,30 zł
Nie da się nie kochać makaronów, ponieważ jest ich tyle rodzajów, że producenci potrafią dotrzeć do każdego smakosza. Spaghetti, lasagne czy farfalle – sama nazwa brzmi pysznie, a co dopiero, kiedy potrawa przyrządzona przy użyciu ulubionego makaronu
pojawi się na stole. Makarony się łatwo dostępnym produktem, ale kiedy w grę wchodzi BIO, należy mądrze wybrać miejsce, z którego są one kupowane. Co takiego warto wiedzieć o makaronach?
Najpopularniejsza wersja makaronu, która dostępna jest w każdym sklepie spożywczym to wersja wysuszona. Została ona przygotowana z mieszanki mąki i wody, a następnie specjalnie uformowana przez przeznaczone do tego celu maszyny – są oczywiście makarony robione ręcznie. Kiedy produkt otrzymał już kształt, czeka go suszenie, które trwa kilka dni – polega ono na pozbyciu się wody, co skutkuje wydłużeniem terminu przydatności.
Jeden makaron, wiele możliwości
Zastanawiający jest powód powstania tak wielu różnych kształtów makaronu – przecież rodzaje tego produktu nie różnią się od siebie smakiem lub sposobem przygotowania, a tylko i wyłącznie formą. Nie jest to jednak fanaberia producentów czy kucharzy, a sposób na urozmaicenie dań i ułatwienie konsumpcji. Jeden makaron będzie pasował do sosu powstającego przy użyciu śmietany, a zupełnie inny kształt stworzony został do sosów na bazie oliwy. Są również makarony pasujące do różnego rodzaju dań; są to na przykład penne oraz rigatoni – ich kształt pozwala na zbieranie esencji smaku.
Kasza kuskus BIO – sposób na nudę
Ten nietypowy produkt zwany kaszą daje wiele powodów, aby po niego sięgnąć. Kuskus to bogate źródło m.in. żelaza, potasu, wapnia czy magnezu. Nie można zapomnieć o witaminy z grupy B, która również oferowana jest przez ten rodzaj kaszy. Kuskus BIO to świetny pomysł na urozmaicenie codziennej diety oraz kuchenne eksperymenty. Stwórz własne, niepowtarzalne kompozycje smakowe. Kuskus śmiało możesz dodać do sałatek, smażonych warzyw lub podać w towarzystwie mięsa – zero ograniczeń.
Kuskus i jego historia
Kasza kuskus ma niezwykle ciekawą historię. Do Europy trafiła, dzięki francuskim żołnierzom wracającym z Algierii – zaraz po jej zdobyciu. Z Francji kuskus transportowany był do innych państw, aż stał się modnym i pospolitym dodatkiem do dań. Kasza ta ma średni indeks glikemiczny, co sprawia, że jest ona świetnym rozwiązaniem dla osób pilnujących IG. Najciekawsze jest to, że w Afryce nadal stosuje się ręczną produkcję kuskusu – jest ona praktykowana głównie przez kobiety.