Mąki i skrobie BIO
Ciężko byłoby sobie wyobrazić codzienne szykowanie śniadania lub pieczenie chleba bez mąki. Używa się jej do pierogów, klusek, słodkich wypieków, naleśników lub amerykańskich pancake'ów. Można śmiało powiedzieć, że mąka uchodzi za niezbędny składnik w polskiej kuchni. Mąka BIO powstaje na skutek mielenia ziarna – jego rodzaj jest dowolny, co pozwala na różnorodność. Na początku sklepy oferowały dwa rodzaje mąki – pszenną oraz tortową, teraz producenci tworzą produkty na większą skalę z prawie każdego dostępnego ziarna. Jakie są podstawowe rodzaje mąki?
czytaj więcej na dole strony

6,70 zł

12,90 zł

13,50 zł

6,70 zł
Rodzaje mąki BIO – poznaj najpopularniejsze typy
W książkach kulinarnych i zeszytach z przepisami można natknąć się na konkretny typ mąki. Jest to nic innego, jak liczba oznaczająca ilość substancji mineralnych, które zawiera mąka po zmieleniu. Wiele osób twierdzi, że zły dobór typu mąki może zepsuć całe danie, ale czy tak jest w praktyce? To warto sprawdzić indywidualnie – polskie normy wyróżniają, aż 8 typów, więc Twoich prób może być wiele. Przed testami warto jednak dowiedzieć się nieco więcej o rodzajach.
Mąka pszenna BIO, czy to rozwiązanie dla Ciebie?
Mąka pszenna powstaje przy użyciu oczyszczonego ziarna pszenicy zwyczajnej i uważana jest za najpopularniejszy rodzaj mąki królujący w polskich domach. Mąka pszenna charakteryzuje się różnorodnym podziałem ze względu na typ, a przy okazji barwę – im wyższy typ, tym ciemniejsza staje się mąka. Jakie rodzaje mąki pszennej wyróżniamy? Do najczęściej wybieranych należą:
-
mąka tortowa (typ 450) – stworzona, aby wypieki stały się jedyne w swoim rodzaju,
-
mąka krupczatka (typ 450) – siostra wyżej wymienionej mąki tortowej, można zakupić ją również w typie 500, który przeznaczony jest do pierogów i makaronów,
-
mąka wrocławska (typ 500) – spotkasz ją w każdej włoskiej restauracji, idealnie pasuje do pizzy, pierników i kruchych ciast,
-
mąka poznańska (typ 500) – lane kluski powstające przy jej asyście smakują wyśmienicie,
Różnorodność w ImBio – wyjątkowe mąki i skrobie BIO
ImBio jednak nie stawia tylko i wyłącznie na klasykę, dlatego w ofercie posiadamy różnorodne mąki BIO, które rzadziej spotykane są w sklepach spożywczych niż mąka pszenna. Są one wyjątkowe, a tworzone przy ich pomocy dania zaskakują swoją delikatnością i smakiem. O jakich produktach mowa?
Mąka orkiszowa to bliska siostra mąki pszennej, ponieważ orkisz uznawany jest za starą odmianę pszenicy. Mimo to nie mają one takich samych właściwości, choć mąkę orkiszową używa się do wielu rodzajów potraw i wypieków. Ten rodzaj mąki jest niezwykle zdrowy, lecz należy być ostrożnym, ponieważ zawiera gluten.
Mąka bananowa – przyznaj, że sama nazwa brzmi pysznie. Ten rodzaj mąki poleca się osobom cierpiącym na nadwrażliwość na gluten. Banany charakteryzują się niskim indeksem glikemicznym i wysoką zawartością potasu oraz błonnika. Czy warto sięgnąć po mąkę bananową? Tak, powiedzą to nawet dietetycy.
Mąka kasztanowa to strzał w dziesiątkę podczas diety redukcyjnej. Jest ona niezwykle zdrowa, usprawnia pracę jelit i sprawia, że po konsumpcji pojawia się miłe uczucie sytości. Mąką kasztanowa zawiera wiele witaminy z grupy B oraz witaminę E, potas, magnez, a nawet fosfor.