Nabiał i jajka BIO
Mleko i przetwory mleczne, na przykład kefir, jogurt czy śmietana i żółty ser należą do nabiału. Często zalicza się do niego również jajka, ale wiele osób uważa, że nie jest to prawidłowe dopasowanie. Produkty mleczne są niezwykle popularne, dzięki dużej zawartości białka i wielu kluczowych witamin. Rozszerzenie diety o jogurt naturalny lub kefir podany ze świeżymi owocami dostarcza organizmowi niezbędnych mikro i makroelementów.
czytaj więcej na dole strony

Jakie produkty należą do nabiału?
Cała kategoria otacza naprawdę wiele produktów. Nabiał to nie tylko mleko w kartonie, ale również mleko w proszku i mleko skondensowane. Do tej kategorii zalicza się także sery twarogowe (wiejskie, białe i homogenizowane), napoje mleczne, na przykład shake'i i koktajle, fermentowane produkty, czyli maślanka, jogurt pitny, zsiadłe mleko. Nie należy pomijać jaj – w polskiej kuchni najczęściej sięga się po kurze, gęsie i przepiórcze, choć wiele sklepów oferuje mniej spotykane rodzaje.
Nabiał BIO charakteryzuje się wysoką zawartością białka, tłuszczu i laktozy, czyli cukru mlekowego. Szklanka mleka to bomba wapnia i minerałów, takich jak magnez, cynk i miedź. Zróżnicowana dieta, bogata w nabiał pomaga zachować odpowiednią ilość witamin w organizmie. Patrząc jednak na piramidę żywienia, zauważyć można, że jajka znajdują się na równi z mięsem. Lekarze i dietetycy zalecają spożywanie dwóch porcji nabiału każdego dnia.
Nabiał BIO – co go wyróżnia?
Ekologiczne produkty mleczne posiadają odpowiedni certyfikat oznaczający, że zostały stworzone z mleka BIO – czyli jakiego?
Jest to mleko sygnowane logiem Rolnictwa Ekologicznego i chodzi tylko z ekologicznych gospodarstw zwracających uwagę rygorystyczne wymogi określające żywienie krów i całą hodowlę. Ekologiczne przetwory mleczne to poezja wyrobów mleczarskich. Są zdrowe, a ich smaku nie da się podrobić. Żaden produkt kupowany w sklepie nie zastąpi ekologicznego mleka czy pysznego jogurtu naturalnego.
Zalety spożywania nabiału
Nabiał nie jest tylko dodatkiem do codziennej diety, ale jej niezwykle ważnym elementem. Spożywając wyroby mleczne, dostarczasz sobie pełnowartościowe białko zawierające aminokwasy egzogenne. To oczywiście niejedyna zaleta jedzenia produktów z tej kategorii. Jakie inne zalety ma jedzenie nabiału?
Szybsze spalanie tkanki tłuszczowej,
-
zapewnienie odpowiedniej ilości energii organizmowi,
-
poprawienie libido,
-
utrzymanie prawidłowej równowagi kwasowo-zasadowej,
-
budowanie bariery ochronnej przed drobnoustrojami chorobotwórczymi.
Pamiętaj, aby nie przekraczać dozwolonej ilości białka – wynosi ona 0,9-1,5 g białka na każdy kilogram masy ciała. Inaczej Twój organizm otrzyma zbyt dużo budulców i nie będzie wiedział, co z nimi zrobić.