Owoce suszone, marynowane i przetworzone BIO
Przetworzone owoce to prawdziwa wygoda – nie musisz czekać do lata, aby delektować się pyszną konfiturą truskawkową czy kosztować gruszki w syropie ryżowym. Wystarczy sięgnąć po produkty BIO z oferty sklepu internetowego ImBio.pl. Konfitura wiśniowa, soczysta jeżyna, cytryna z imbirem w syropie oraz inne przetworzone owoce dostępne są dla Ciebie na wyciągnięcie ręki. Zobacz, jak łatwe jest poznawanie nowych, ciekawych smaków.
czytaj więcej na dole strony

Co oznacza, że owoce zostały przetworzone?
Najprościej mówiąc przetworzone owoce to te, które zostały poddane procesom przetwarzania – działaniom wpływającym na ich skład lub właściwości. Zazwyczaj w efekcie otrzymuje się półprodukty lub produkty gotowe do spożycia bez konieczności wcześniejszego przygotowywania. Jest wiele procesów przetwórstwa – nie wszystkie uważane są za zdrowe. My jednak skupiamy się na ekologicznych możliwościach i selekcjonujemy przetworzone owoce, aby na Twój stół trafiło tylko to, co nie ma negatywnego wpływu na zdrowie.
Wielu osobom przetworzona żywność kojarzy się z "czymś" niezdrowym. W praktyce wcale nie musi tak być. Przetworzona żywność to nie tylko fast foody czy gotowe dania, ale również owoce w zalewie, konfitury, kremy i o wiele więcej – do ich produkcji nie używa się konserwantów, cukrów czy barwników.
Naturalne metody przetwarzania owoców
Czy wiesz, że produkty sprzedawane w sklepie ImBio.pl tworzone są na niewielką skalę? Oznacza to, że producent nie robi wszystkiego, aby hurtowo sprzedawać swój wyrób, a skupia się na jednostce. Konfitury doglądane są z każdej możliwej perspektywy, badane są na wiele sposobów, dzięki czemu otrzymujesz pewność, że to, co jesz, zostało przygotowane z sercem. Producenci działający na mniejszą skalę kontrolują uprawy, sprawdzają proces przetwórstwa i dobierają ekologiczne sposoby na zapewnienie dłuższej świeżości wybranym przez Ciebie przetworom.
Zastanów się, z czym kojarzy Ci się naturalne przetwórstwo? Pewnie w głowie masz cały proces odbywający się w zaciszu domowej kuchni, ręcznie zbierane owoce i zero cukru. Tak właśnie wygląda zarys przetwórstwa ekologicznego – przebiega ono w zgodzie nie tylko z konsumentem, ale całą gospodarką.
Kiedy warto sięgnąć po BIO owoce przetworzone?
To właśnie lato najbardziej kojarzy się z pysznymi przetworami. Owoce pełne smaku zamykane są w słoikach lub gotowane, aby otrzymać domowy kompot idealny do obiadu. Co jeśli moc owoców możesz zachować na dłużej? Przetwory BIO to produkty, po które sięgnąć możesz o dowolnej porze roku. Pieczenie? Gotowanie? A może delikatne, kruche naleśniki? Bez konfitury i owoców w syropie się nie obejdzie!
Przetworzone owoce możesz dodawać do wypieków, dekorować za ich pomocą biszkopt, z którego powstanie tort oraz podawać do śniadania. Konfitury połączone ze świeżo wypiekanym chlebem to poezja, a jeśli całość uzupełni francuski croissant, to trudno będzie się powstrzymać. Owoce w zalewie to świetne uzupełnienie deserów podawanych na zimno lub lodów w gorące dni.