Profilaktyka cukrzycy
Światowe instytucje zdrowia publicznego alarmują - obecnie chorych na cukrzycę jest około 420 mln ludzi na Ziemi. Szacuje się, że współczynnik ten będzie sukcesywnie wzrastał. Wyróżniamy kilka odmian cukrzycy, najpowszechniejsze są cukrzyca typu 1 i 2. Typ 1 dotyka zwykle najmłodszych, jest schorzeniem autoimmunologicznym. Zapobieganie cukrzycy typu 1 jest niemożliwe, ponieważ w trakcie tej choroby dochodzi do całkowitego zahamowania produkcji insuliny przez trzustkę. Drugim najczęstszym rodzajem jest cukrzyca typu 2, której występowanie zależy głównie od stylu życia i diety. Przeciwdziałanie cukrzycy typu 2 jest możliwe i wskazane. Pierwszym krokiem do ustrzeżenia się przed tą chorobą jest zmiana nawyków żywieniowych, codzienna aktywność fizyczna i redukcja masy ciała. Można stosować także preparaty ziołowe regulujące poziom cukru. Będzie to odpowiednia profilaktyka cukrzycy typu 2. Jednym z pierwszych alarmów, jakie organizm wysyła w przypadku nieprawidłowego poziomu cukru we krwi, jest insulinooporność. Tak określa się stan, w którym tkanki ciała tracą wrażliwość na insulinę, która reguluje stężenie glukozy w organizmie po spożytym posiłku. Leczenie cukrzycy jest złożone i wymaga stałej kontroli grona specjalistów.
Piśmiennictwo:
- [1] Cukrzyca, pod red. P. Strojka, 2008, PZWL, Warszawa,
- [2] Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka. H. Ciborowska, A. Rudnicka, 2014, PZWL, Warszawa