Rośliny strączkowe ekologiczne
Czy wiesz, że rośliny strączkowe są niezwykle sycące? Dodanie ich do posiłku może sprawić, że głód zostanie skutecznie wyeliminowany i to na długi czas. Właśnie dlatego strączki polecane są osobom na diecie. Spożywanie ich regularnie zmniejsza ochotę na podjadanie – nawet słodycze z nimi nie wygrają. W ImBio znajdziesz produkty w zalewie – wypróbuj je w swojej kuchni i otwórz się na nowe kulinarne doznania.
czytaj więcej na dole strony





Rośliny strączkowe i ich cenne właściwości
Strączki są podstawą diety wielu osób, które zdrowie i witalność stawiają na pierwszym miejscu. Głównym powodem jest fakt, że Groch, fasola, cieciorka czy soczewica bogate są w wiele witamin i minerałów. Rośliny strączkowe jest łatwo przyrządzić. Nie wymagają one specjalistycznych umiejętności, a łączenie ich z innymi produktami jest banalnie proste. Dzięki strączkom Twoja kuchnia będzie bogata w różnorodne potrawy – mięsne, ale i wegetariańskie lub wegańskie. W tych dwóch ostatnich strączki są kluczowe, ponieważ uznać je można za zamiennik białka zwierzęcego. Rośliny strączkowe należy konsumować regularnie – Twój organizm Ci za to podziękuje.
Jakie rodzaje roślin strączkowych warto wprowadzić do diety?
Warzywa strączkowe uprawiane są w celach otrzymania jadalnych nasion. Służą one również do produkcji paszy dla zwierząt. Najczęściej do diety wprowadza się fasolę, groch, soczewicę, ciecierzycę i soję. Równie popularny jest bób – a to dlatego, że w kuchni polskiej znaleźć możesz kilka potraw przyrządzanych z tym składnikiem. Rośliny strączkowe są oczywiście używane na całym świecie – choć z pewnością przed oczami utworzył Ci się obraz domowej zupy fasolowej lub grochówki.
Groch to jedna z najstarszych roślin uprawianych na świecie. Jest on bogaty w błonnik i składniki mineralne. Dostarcza duże ilości białka, co sprawia, że często wybierany jest przez wegetarian. Witaminy znajdujące się w grochu to witamina A, witamina C i K oraz witamina E – zwana witaminą młodości.
Fasola jest niezastąpionym elementem kuchni meksykańskiej, ale nie tylko. Jest ona jedną z najczęściej spotykanych roślin strączkowych, ponieważ jej uprawa nie jest wymagająca. Fasolę cechuję duża zawartość białka oraz witamin z grupy B. Warto po nią sięgnąć podczas robienia pysznych wrapów lub sałatek.
Cieciorka podbija serca dietetyków. Jej ziarna wypełnione są po przebiegi wapniem, magnezem i potasem. Używając podczas przygotowywania codziennych obiadów, zapewniasz sobie ogromną dawkę witamin, takich jak: ryboflawina, niacyna, tiamina czy kwas foliowy.
Soczewica – nawet jej nazwa brzmi soczyście. Jest ona świetną alternatywą dla mięsa; tworzone z niej kotlety są przepyszne, jedyne w swoim rodzaju. Soczewica to totalny must have w każdej, pełnowartościowej diecie. Tak, jak jej wyżej wymienieni poprzednicy, bogata jest w białko.