Ryż BIO – niezastąpiony element posiłku

W polskiej kuchni za najlepszy dodatek do obiadu uważa się ziemniaki. Z biegiem czasu i większą wiedzą dotyczącą zasad zdrowego żywienia warzywo te zamienione zostało na kasze i ryże. Jest to niezwykle bogata baza codziennych posiłków, sałatek, a nawet deserów; w Azji ulubionym przysmakiem najmłodszych jest sticky rice, czyli klejący ryż podawany z miodem lub mango. Ryż posiada wiele właściwości odżywczych i zdrowotnych – warto poznać je wszystkie, aby świadomie decydować się na dania bogate o ten dodatek.

czytaj więcej na dole strony

Czym jest ryż?

Ryż w Azji uznawany jest za symbol życia. Otrzymuje się go z ziaren ryżu siewnego w wielu regionach świata, choć na ten moment za największych producentów ryżu uważa się Chiny, Indie i Indonezję. Ryż dostępny jest w sklepach w aż 25 gatunkach, co pozwala dopasować rodzaj pod potrawę i cieszyć się niepowtarzalnym smakiem. Dodatek ten polecany jest szczególnie do delikatnego, drobiowego mięsa.

Historia ryżu jest niezwykle ciekawa. Wszystko zaczęło się od Maurów, którzy przywieźli go do Hiszpanii (miało to miejsce podczas podbojów na półwyspie iberyjskim). Ryż z Hiszpanii powędrował do Włoch, a stamtąd rozprowadzony został na całą Europę. Jego popularność to zasługa tego, że ryż jeść może każdy – niezależnie czy osoba ta wykazuje uczulenie na gluten, czy unika alergenów.

Właściwości ryżu

Nie bez powodu ziemniaki zostały zastąpione ryżem. Jest on bogatym źródłem białka, węglowodanów i wielu witamin – szczególnie z grupy B. Ryż zawiera również magnez, cynk, żelazo i selen, a ponadto uznaje się go za najbardziej przyswajalne zboże, dlatego polecany jest szczególnie osobom lubiącym wysiłek fizyczny oraz tym, którzy pragną zbudować upragnioną sylwetkę, ponieważ organizm człowieka bardzo wolno go trawi, co powoduje uczucie sytości przez wiele godzin. Ryż obniża poziom cukru we krwi, walczy z uciążliwym cholesterolem i chroni serce przed różnymi chorobami.

Kolor ryżu – jakie ma znaczenie?

Ryż może być biały, brązowy, a nawet czerwony i czarny. Czy kolor wpływa na smakowe doznania? A może odpowiada za zapach? Tak naprawdę rodzaje ryżu podzielone na kolory charakteryzują się innymi wartościami odżywczymi.

  • Ryż biały, czyli najczęściej spotykana odmiana ryżu ma wbrew pozorom najmniej składników odżywczych.

  • Ryż brązowy to przeciwieństwo białego. Jest on bogaty w wiele witamin z grupy B, E, tiaminy, niacyny, ryboflawiny, oraz kilka składników mineralnych m.in.: białko, żelazo, potas i sód. Ryż brązowy szczególnie polecany jest diabetykom.

  • Ryż czerwony – mówi się, że smakuje orzechami. Ma właściwości antynowotworowe. Często sięgają po niego sportowcy, ponieważ jest lekkostrawny, a przy tym syty.

  • Ryż czarny pochodzi z Indonezji i Tajlandii. Ma w sobie wiele żelaza, błonnika i witaminy E. Na próżno szukać w nim cukru.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl