Opinie o Nas
Promocje
A co powiesz na to

Sosy, ketchupy i majonezy BIO

Niektóre potrawy czy przekąski wręcz wymagają zdrowego, ekologicznego dodatku, takiego jak ketchup BIO czy majonez BIO. Oba produkty dodawać można do potraw z grilla w sezonie letnim, wzbogacać nimi świąteczne potrawy, na przykład jajka podawane na Wielkanoc czy mieszać je dowolnie z innymi sosami i dodatkami, by uzyskać smaczne dipy. Ekologiczny ketchup czy majonez to wersja o wiele zdrowsza od klasycznych produktów. Warto poznać je o wiele bliżej.

czytaj więcej na dole strony

  • promocja

Ketchup BIO – zdrowy wybór

Produkty ekologiczne nie zawierają chemicznych substancji wpływających na zdrowie – świadomy wybór to podstawa, aby cieszyć się odpornością i witalnością. Ketchup BIO również nie ma w sobie żadnych ulepszaczy smaku, konserwantów czy barwników – za to bogaty jest w likopen, czyli organiczny związek występujący w pomidorach odpowiedzialny za barwę czerwoną. Uważa się go za jeden z najsilniejszych przeciwutleniaczy. Likopen skutecznie ogranicza ilość wolnych rodników występujących w organizmie, które stanowią potencjalne zagrożenie. Jakie jeszcze zadania ma ten związek chemiczny?

  • Zmniejszenie prawdopodobieństwa wystąpienia nowotworów u osób narażonych genetycznie,

  • wsparcie układu sercowo-naczyniowego,

  • rozszerzanie naczyń krwionośnych, dzięki czemu ogranicza się ryzyko udarów i zawałów,

  • walka ze szkodliwym cholesterolem LDL,

  • Wzmocnienie kości,

  • wzmocnienie odporności skóry na UVA i UVB.

To oczywiście nie wszystkie zalety spożywania ekologicznych ketchupów i pulp pomidorowych bogatych w likopen.

Ketchup ekologiczny vs ketchup klasyczny

Tradycyjny ketchup różni się od ekologicznego przede wszystkim surowcami użytymi do wytworzenia produktu. Ketchup ekologiczny nie zawiera trujących dodatków, na próżno szukać w nim konserwantów, a do jego produkcji użyte zostały tylko i wyłącznie pomidory pochodzące z ekologicznych upraw. Oznacza to, że pomidory pielęgnowane były w sposób ściśle określony przez normy UE, a rolnicy nie korzystali z chemicznych środków służących do ochrony roślin.

Majonez ekologiczny – z innej perspektywy

Majonez BIO składa się głównie z dwóch kluczowych składników – żółtka i oleju rzepakowego. Cały proces tworzenia polega na szybkim mieszaniu, aby uzyskać oczekiwaną emulsję. Po czym rozpoznać jakościowy majonez? Jego struktura jest gładka, a konsystencja gęsta i kremowa. Majonez BIO powstaje jednak przy użyciu zupełnie innych produktów – podstawą jest olej roślinny, następnie dodaje się do niego ocet, aby na końcu uzupełnić mieszankę żółtkiem. Ciekawą opcją jest majonez wegański dostępny w naszym sklepie.

Dietetycy i lekarze uważają, że majonez nie jest zbyt zdrowym dodatkiem do dań, ale czy zastąpienie go jogurtem naturalnym pozwoli na takie same doznania smakowe? Nie do końca – warto więc spojrzeć na majonez ekologiczny z zupełnie innej perspektywy. Produkt ten zawiera kwasy tłuszczowe wielonienasycone, jak i jednonienasycone. A co ważne – bogaty jest w Omega-6.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl