Sosy, ketchupy i majonezy BIO
Niektóre potrawy czy przekąski wręcz wymagają zdrowego, ekologicznego dodatku, takiego jak ketchup BIO czy majonez BIO. Oba produkty dodawać można do potraw z grilla w sezonie letnim, wzbogacać nimi świąteczne potrawy, na przykład jajka podawane na Wielkanoc czy mieszać je dowolnie z innymi sosami i dodatkami, by uzyskać smaczne dipy. Ekologiczny ketchup czy majonez to wersja o wiele zdrowsza od klasycznych produktów. Warto poznać je o wiele bliżej.
czytaj więcej na dole strony


Ketchup BIO – zdrowy wybór
Produkty ekologiczne nie zawierają chemicznych substancji wpływających na zdrowie – świadomy wybór to podstawa, aby cieszyć się odpornością i witalnością. Ketchup BIO również nie ma w sobie żadnych ulepszaczy smaku, konserwantów czy barwników – za to bogaty jest w likopen, czyli organiczny związek występujący w pomidorach odpowiedzialny za barwę czerwoną. Uważa się go za jeden z najsilniejszych przeciwutleniaczy. Likopen skutecznie ogranicza ilość wolnych rodników występujących w organizmie, które stanowią potencjalne zagrożenie. Jakie jeszcze zadania ma ten związek chemiczny?
-
Zmniejszenie prawdopodobieństwa wystąpienia nowotworów u osób narażonych genetycznie,
-
wsparcie układu sercowo-naczyniowego,
-
rozszerzanie naczyń krwionośnych, dzięki czemu ogranicza się ryzyko udarów i zawałów,
-
walka ze szkodliwym cholesterolem LDL,
-
Wzmocnienie kości,
-
wzmocnienie odporności skóry na UVA i UVB.
To oczywiście nie wszystkie zalety spożywania ekologicznych ketchupów i pulp pomidorowych bogatych w likopen.
Ketchup ekologiczny vs ketchup klasyczny
Tradycyjny ketchup różni się od ekologicznego przede wszystkim surowcami użytymi do wytworzenia produktu. Ketchup ekologiczny nie zawiera trujących dodatków, na próżno szukać w nim konserwantów, a do jego produkcji użyte zostały tylko i wyłącznie pomidory pochodzące z ekologicznych upraw. Oznacza to, że pomidory pielęgnowane były w sposób ściśle określony przez normy UE, a rolnicy nie korzystali z chemicznych środków służących do ochrony roślin.
Majonez ekologiczny – z innej perspektywy
Majonez BIO składa się głównie z dwóch kluczowych składników – żółtka i oleju rzepakowego. Cały proces tworzenia polega na szybkim mieszaniu, aby uzyskać oczekiwaną emulsję. Po czym rozpoznać jakościowy majonez? Jego struktura jest gładka, a konsystencja gęsta i kremowa. Majonez BIO powstaje jednak przy użyciu zupełnie innych produktów – podstawą jest olej roślinny, następnie dodaje się do niego ocet, aby na końcu uzupełnić mieszankę żółtkiem. Ciekawą opcją jest majonez wegański dostępny w naszym sklepie.
Dietetycy i lekarze uważają, że majonez nie jest zbyt zdrowym dodatkiem do dań, ale czy zastąpienie go jogurtem naturalnym pozwoli na takie same doznania smakowe? Nie do końca – warto więc spojrzeć na majonez ekologiczny z zupełnie innej perspektywy. Produkt ten zawiera kwasy tłuszczowe wielonienasycone, jak i jednonienasycone. A co ważne – bogaty jest w Omega-6.