Warzywa BIO
Twoja dieta powinna opierać się na warzywach i owocach – posiadają one wiele składników niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Stanowią one podstawę żywienia nie tylko dorosłych, ale i dzieci – nawet już od pierwszych miesięcy życia. Warzywa i owoce dostępne w sklepie internetowym ImBio.pl wolne są od szkodliwych substancji. Spożywając je, ograniczasz ryzyko zachorowania na ciężkie choroby układu krążenia, cukrzycę, a nawet niektóre nowotwory. Ze składników kupionych na bazarku u pana Biolesława możesz stworzyć smaczne przetwory, dania i wypieki niezawierające cukru ani tłuszczu
czytaj więcej na dole strony

Warzywa kiszone – co warto wiedzieć o procesie kiszenia?
Kiszenie jest najpopularniejszym procesem fermentacyjnym – często praktykowanym w polskich domach. Kisić można kapustę, paprykę i inne warzywa, lecz najczęściej wybiera się do tego celu ogórki. Tzw. kiszonki zapoczątkowane zostały na wsiach, aby mieszkańcy nie mieli problemów z przeżyciem zimy, podczas której gleba nie dawała żadnych plonów, a pozyskanie pożywienia było wyjątkowo trudne. Dziś kiszenie jest ekologicznym sposobem na cieszenie się warzywami i owocami o każdej porze roku. Kiszonki dodać możesz do potraw lub podawać w formie przystawki.
Czy kiszonki są zdrowe?
Tak i to bardzo! Kiszonki zawierają nie tylko witaminy i przeciwutleniacze, ale również bakterie probiotyczne – oznacza to, że ich spożywanie pomaga w odbudowie naturalnej mikroflory bakteryjnej. Kiszonki skutecznie niwelują nieprzyjemne dolegliwości i utrudniają rozwój drobnoustrojów. Zdrowe jelita to większa odporność – zadbaj o swoją mikroflorę bakteryjną i pomóż swojemu organizmowi bronić się przed patogenami; jedz zdrowo, a swoją dietę rozszerz o kiszone ogórki, kapustę i imbir.
Marynowanie – czym jest?
W sklepie internetowym ImBio dostępne są marynowane buraczki, imbir i czosnek – tylko, co to oznacza? Marynowanie to utrwalanie i przedłużanie trwałości przy użyciu octu lub oliwy w towarzystwie przypraw. Jest to sposób na dodanie aromatycznego akcentu do mięsa, warzyw, które wykorzystane zostaną w przyszłości do smakowitych dań oraz owoców pestkowych i jagodowych. Niekiedy gotowe przetwory poddaje się procesowi wekowania, czyli pasteryzacji – ma to na celu dłuższe utrzymanie świeżości.
Warzywa przetworzone w Twojej kuchni
Prawidłowo dobrana dieta bogata w jakościowe produkty pozwoli Ci cieszyć się zdrowiem, witalnością i wymarzoną sylwetką. W Twojej kuchni powinny znajdować się produkty, które pozwolą Ci sprawnie przygotować jakościową potrawę lub przekąskę dla całej rodziny. Przetworzone warzywa BIO to nie tylko wygoda, ale również sposób dostarczenia niezbędnych witamin, minerałów i innych składników odżywczych. Sięgnij po kiszone ogórki, marynowane buraki i inne ekologiczne specjały.