Zioła Szwedzkie

Zioła szwedzkie

Pozytywne działanie ziół jest udowodnione i wykorzystywane od wieków. Przez lata ludzie odkrywali ich zastosowanie i właściwości, które pomagały zwalczać codzienne dolegliwości i drobne schorzenia. Preparaty ziołowe działają powolnie, ale regularnie stosowane mogą skutecznie wspierać funkcjonowanie organizmu i przeciwdziałać występowaniu różnych schorzeń. Początkowo wykorzystywano pojedyncze zioła, jednak z czasem odkryto, że ich mieszanki bywają równie skuteczne, a w niektórych przypadkach ich działanie jest intensywniejsze ze względu na różnorodność wykorzystanych roślin. Jedną z popularnych mieszanek o szerokim zastosowaniu są zioła szwedzkie. Stosuje się je między innymi do: wspomagania wydzielania soku żołądkowego, poprawy funkcji wątroby, wspierania układ nerwowego i odpornościowego oraz poprawy metabolizmu.

Skład mieszanki może być różny, jednak główne jej elementy to: korzeń rabarbaru, korzeń arcydzięgla, szafran, korzeń dziewięćsiłu, manna, kurkuma, mirra, nasienie muszkatołowca, korzeń lukrecji, ziele centurii, kłącze imbiru, anyż, ziele bobrka, czy kwiat dziewanny.

Oryginalna mieszanka ziół szwedzkich Richarda Bittnera zawiera korzeń goryczki oraz ziele centurii i piołunu. Z tej mieszanki przygotowuje się tonik, który polecany jest osobą borykającym się ze zmniejszoną ilością wydzielanej żółci.

Zioła szwedzkie jest to nazwa mieszanki ziół, z których przygotowywane są nalewki i napary. Często można spotkać się z określeniem ,,zioła szwedzkie Marii Treben". Austriaczka Maria Treben słynęła ze swojej wiedzy zielarskiej. Uznawała ona szwedzkie zioła za doskonały specyfik w leczeniu wielu chorób układu pokarmowego, takich jak choroby trzustki i zaburzenia trawienia. W zależności od schorzenia skład ziół szwedzkich według pani Marii różnił się. W problemach z trawieniem wykorzystywała ona mieszanki z piołunem. Z kolei drugim rodzajem były zioła z aloesem. Według receptury Austriaczki na nalewkę z ziół potrzebna jest paczka mieszanki oraz dwie butelki alkoholu, które należy wymieszać, a następnie odstawić w ciepłe miejsce na dwa tygodnie. Każdego dnia miksturę trzeba wstrząsać, aby składniki się mieszały. Po upływie 14 dni nalewka jest gotowa, można ją spożywać 15 minut przed posiłkiem, rozpuszczając 1 łyżkę nalewki w szklance wody. Trzeba jednak pamiętać, że stosowanie preparatu powinno się skonsultować z lekarzem, aby było ono bezpieczne dla zdrowia.

W naszej ofercie znajdą Państwo oryginalną mieszankę ziół w różnych gramaturach, z których można przygotować własne nalewki. Dla osób, które chcą zakupić gotowe nalewki i toniki z ziołami mamy również tonik Bitter oraz nalewkę przygotowaną zgodnie z recepturą Marii Treben.

 

Bibliografia:

[1] Kaczmarczyk-Sedlak I, Ciołkowski A, Zioła w medycynie. Choroby układu pokarmowego. Warszawa. PZWL, 2017

[2] Fitoterapia i leki roślinne, E. Lamer-Zarawska, PZWL, 2013

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl