Zioła jednorodne
Zioła jednorodne to podkategoria zawierająca jedynie czyste surowce zielarskie. Sypane, ekspresowe, do sporządzania naparu bądź jako dodatek do napojów, musli, koktajli, a nawet sałatek — zioła jednorodne. Można wykorzystać je od razu do sporządzenia naparów, odwarów czy maceratów lub zmieszać w określoną mieszankę ziołową. Surowce te mają postać ciętych liści czy też całych nadziemnych części roślin, płatków kwiatowych oraz kwiatostanów, rozdrobnionych lub pociętych kłączy i korzeni.
Według literatury zielarskiej do sporządzenia naparów wykorzystuje się delikatne nadziemne części roślin tj. ziele, liście, kwiaty itp. Odwary wykonuje się z twardych elementów, gdzie ekstrakcja substancji aktywnych jest utrudniona: kora, korzenie, kłącza itp. Maceraty pozyskuje się natomiast z surowców śluzowych takich jak nasiona lnu, babki płesznik, kozieradki, korzeń prawoślazu, nie narażając ich na działanie wysokiej temperatury, która spowodowałaby zniszczenie, działającego powlekająco śluzu.
Zapraszamy do zapoznania się ze szczegółami oferty naszego sklepu TUTAJ.