Opinie o Nas
Promocje
BULION - KOSTKI WARZYWNE BIO 100 g - ALCE NERO
BULION - KOSTKI WARZYWNE BIO 100 g - ALCE NERO
5,42 zł 5,31 zł
szt.
PŁATKI KUKURYDZIANE Z TRUSKAWKAMI BIO 250 g - BIO PLANET
PŁATKI KUKURYDZIANE Z TRUSKAWKAMI BIO 250 g - BIO PLANET
12,40 zł 11,56 zł
szt.
ORZESZKI PINIOWE BIO 100 g - BIO PLANET
ORZESZKI PINIOWE BIO 100 g - BIO PLANET
22,32 zł 22,16 zł
szt.
MĄKA KASZTANOWA BEZGLUTENOWA BIO 700 g - BIO PLANET
MĄKA KASZTANOWA BEZGLUTENOWA BIO 700 g - BIO PLANET
29,49 zł 28,90 zł
szt.
KSYLITOL 1 kg (TOREBKA) - SANTINI (FINLANDIA)
KSYLITOL 1 kg (TOREBKA) - SANTINI (FINLANDIA)
41,52 zł 40,69 zł
szt.
SOK Z BURAKA KISZONEGO NFC BEZGLUTENOWY BIO 500 ml - BIO FOOD
SOK Z BURAKA KISZONEGO NFC BEZGLUTENOWY BIO 500 ml - BIO FOOD
7,64 zł 7,49 zł
szt.
JAJA BIO (10 szt.) - BIO PLANET
JAJA BIO (10 szt.) - BIO PLANET
12,29 zł 12,04 zł
szt.
ŚLIWKI BEZ PESTEK SUSZONE BIO 400 g - BIO PLANET
ŚLIWKI BEZ PESTEK SUSZONE BIO 400 g - BIO PLANET
19,84 zł 19,44 zł
szt.
ŻURAWINA SŁODZONA CUKREM TRZCINOWYM BIO 400 g - BIO PLANET
ŻURAWINA SŁODZONA CUKREM TRZCINOWYM BIO 400 g - BIO PLANET
20,83 zł 9,00 zł
szt.

Acerola – naturalne źródło witaminy C


Niepozorny, wiecznie zielony krzew z rodziny malpigiowatych kryje w sobie ogromną tajemnicę. Ta pochodząca z Ameryki Środkowej roślina jest naturalnym źródłem witaminy C. Czerwone, okrągłe jagody, to najcenniejsze, co ma do zaoferowania acerola. Tabletki ze sproszkowanych owoców są roślinną odpowiedzią na wiele przypadłości. Dlaczego warto stosować acerolę?

czytaj więcej na dole strony

Acerola powszechnie nazywana wiśnią z Barbadosu to krzew występujący głównie w Meksyku i Teksasie, chociaż mianem jej „ojczyzny” określane są przeważnie Wyspy Kanaryjskie. Wśród zielonych liści kryje się największe bogactwo tej rośliny, czyli bogate w witaminy owoce. Czerwone kulki przypominające wyglądem wiśnie lub czereśnie, zawierają najwięcej witaminy C wśród wszystkich znanych na świecie owoców. Zjedzenie zaledwie kilku z nich zaspokaja dzienne zapotrzebowanie na tę substancję. Niestety ze względu na krótką trwałość ich transport do naszego kraju jest właściwie niemożliwy. Nie odbiera nam to jednak możliwości cieszenia się cennymi właściwościami płynącymi z natury. Odpowiedzią na zapotrzebowanie są soki i suplementy.

Jakie są zdrowotne właściwości aceroli?

Wysoka zawartość witaminy C, to zaledwie przedsmak tego, co ma do zaoferowania acerola. Jej owoce są zasobne w witaminy z grupy B oraz wit. A. Dodatkowo zawiera składniki mineralne takie jak wapń, cynk, potas, fosfor, żelazo i magnez. Wśród pozostałych substancji na uwagę zasługują kwas foliowy oraz nienasycone kwasy tłuszczowe.

Przeszło 30-krotnie wyższa zawartość wit. C niż w cytrynie sprawia, że acerola jest pożądana zwłaszcza w okresie obniżonej odporności. Stymuluje układ immunologiczny, pobudza go tym samym do walki z wirusami. Owoc znajdzie swoje zastosowanie również w przypadku objawów przewlekłego zmęczenia oraz u osób zmagających się z chronicznym stresem. Sprawdzi się także w profilaktyce chorób nowotworowych. Jej wyjątkowa umiejętność pobudzania organizmu do wytwarzania przeciwciał powoduje, że acerola nie ma sobie równych w starciu z wolnymi rodnikami.

Wśród 17 zawartych w owocach karotenoidów, tym najpopularniejszym jest beta-karoten (prowitamina A) kojarzony głównie ze względu na właściwości przyspieszające opalanie. Warto jednak nadmienić, że ten sam związek odpowiada także za prawidłowe funkcjonowanie narządu wzroku. Sprawuje również funkcję naturalnej osłony przed negatywnym wpływem promieni UV. Wyjątkowe zdrowotne właściwości to także zasługa obecności antocyjanów charakteryzujących się m.in. działaniem przeciwzapalnym i przeciwalergicznym.

Acerola to także nieocenione wsparcie dla osób z anemią lub trwałą tendencją do niższego poziomu żelaza w organizmie. Wszystko za sprawą wspomnianej już wielokrotnie witaminy C, która obecna w trakcie spożywania posiłku, zwiększa zdolność wchłaniania żelaza.

Jak suplementować acerole?

Acerola nie jest u nas dostępna w formie świeżych owoców, ale możemy zapewnić sobie jej wsparcie w inny sposób. Na półki aptek i sklepów trafia w postaci soków, sproszkowanego ekstraktu z owoców czy tabletek. W przypadku tego pierwszego należy pamiętać, że produkt taki ma określony termin do spożycia po otwarciu. Więc jaką najpraktyczniejszą formę przybiera acerola? Tabletki to w tej chwili najwygodniejsza opcja. Nie wymagają od nas dodatkowego, specjalnego przygotowania, a jedyne czego musimy pilnować to odpowiednia dawka. Acerolę mogą stosować jednakowo osoby dorosłe, co dzieci. Okres obniżonej odporności: w czasie grypy, lub przeziębienia lub w porze jesienno - zimowej, to najlepszy moment na skuteczną suplementację. Podczas przyjmowania produktów z aceroli należy pamiętać, że ludzki organizm nie ma zdolności magazynowania wit. C, a jej nadmiar zostaje wydalony wraz z moczem.

Acerola w kosmetyce, czyli jak zatrzymać starzenie?

Suplementy z aceroli oddziałują na nasz organizm od wewnątrz. Jednak za sprawą tej samej rośliny możemy wspomóc nasze ciało, aplikując ją zewnętrznie. Acerola jest bowiem skuteczna w walce o piękną skórę. Dzięki swoim działaniom przeciwstarzeniowym producenci kosmetyków sięgają po nią przy produkcji kremów, bądź serum. Wysoka zawartość witaminy C w owocach aceroli pozwoli rozjaśnić skórę w przypadku kłopotów z przebarwieniami, a także będzie wsparciem w procesie jej odbudowy po przebytym trądziku.

 AM

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl