Green Mix - Detox i Energia 150g Green Mix - Detox i Energia 150g
Producent: MyVita
Cena: 25,30 zł
szt.
zobacz więcej
Spirulina Bio bez gmo ekologiczna 1000tabl Spirulina Bio bez gmo ekologiczna 1000tabl
Producent: MyVita
Cena: 46,20 zł
szt.
zobacz więcej
Chlorella 500tab Chlorella 500tab
Producent: MERIDIAN
Cena: 51,90 zł
szt.
zobacz więcej
Chlorella BIO ekologiczna 400tabl Chlorella BIO ekologiczna 400tabl
Producent: MyVita
Cena: 31,70 zł
szt.
zobacz więcej
Chlorella super alga 200tabl Chlorella super alga 200tabl
Producent: MERIDIAN
Cena: 23,10 zł
szt.
zobacz więcej
Chlorella tabletki 500szt Chlorella tabletki 500szt
Cena: 25,90 zł
szt.
zobacz więcej
Ekologiczna chlorella BIO SILVER 100g Ekologiczna chlorella BIO SILVER 100g
Producent: MyVita
Cena: 34,90 zł
szt.
zobacz więcej
Krem z algami i żeń-szeniem 50ml Krem z algami i żeń-szeniem 50ml
Producent: Sanbios
Cena: 27,70 zł
szt.
zobacz więcej
Spirulina 500mg 100tabl NOW Spirulina 500mg 100tabl NOW
Producent: Now Foods
Cena: 25,40 zł
szt.
zobacz więcej

Spirulina - przyszłość z wody

Algi kojarzą się zazwyczaj głównie z kuchnią azjatycką, czymś obcym i wymyślnym. Jednak w XXI wieku świat staje się coraz bardziej otwarty na nowinki zagraniczne, dlatego produktem godnym uwagi w ostatnich latach stała się spirulina. Pod tą enigmatyczną nazwą kryje się produkt, którego potencjał wciąż jest odkrywany, a jego wartości odżywcze i prozdrowotne zostały już docenione przez największe potęgi światowe, takie jak NASA, które uznały spirulinę za roślinę idealną do hodowania w kosmosie, czy UNESCO, które docenia jej wartości odżywcze.

Właściwości spiruliny

Mikroalgi, o których mowa to sinice, czyli organizmy samożywne przypisywane do królestwa roślin. Spirulina to najbardziej znany i przebadany rodzaj alg. Ma wysoką wartość odżywczą i nazywana jest żywnością przyszłości. Stanowi bogate źródło białka pełnowartościowego, które jest niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Dodatkowo zawierają spore ilości kwasu γ - linolenowego (GLA), który należy do grupy kwasów omega 6, a także kwasu α - linolenowego, kwasu EPA, kwasu DHA oraz innych kwasów tłuszczowych, które przyczyniają się do zachowania równowagi lipidowej organizmu. Roślina ta ma także spore zasoby błonnika pokarmowego.

Ponadto spirulina to także źródło witamin z grupy B, witaminy C i E, a także kwasu foliowego oraz minerałów, takich jak: potas, magnez, fosfor, żelazo, czy sód.

 

Poza wartościami odżywczymi spirulina jest także wykorzystywana w przemyśle farmaceutycznym oraz kosmetycznym, do produkcji środków dla skóry suchej, odwodnionej, do preparatów przeciwzmarszczkowych, przeciwtrądzikowych oraz przeciwłojotokowych.

Wspomaganie walki z niedożywieniem

Badania wykazały, że dodanie spiruliny do żywności, spożywanej przez osoby cierpiące na niedożywienie, skraca czas uzyskania prawidłowej masy ciała. Porównując badanych z grupą osób żywionych pożywieniem bez dodatku alg, pacjenci przyjmujący posiłki wzbogacane tą substancją szybciej przybierają na wadze.

 

Wpływ spiruliny na nadciśnienie

Spirulina jest źródłem potasu, czyli pierwiastka, który reguluje ciśnienie krwi. Udowodniono, że systematyczna suplementacja tego rodzaju alg, obniża ciśnienie skurczowe oraz rozkurczowe, a także może zmniejszać ryzyko wystąpienia nadciśnienia tętniczego.

 

Spirulina na odchudzanie

Spirulina poprzez regulację mikroflory jelitowej wspomaga proces redukcji masy ciała. Udowodniono, że prawidłowo funkcjonujący mikrobiom organizmu przyczynia się do poprawy wchłaniania i trawienia w przewodzie pokarmowym, a to przekłada się na utrzymywanie prawidłowej masy ciała.

 

Regulacja gospodarki lipidowej w wyniku stosowania spiruliny

Wśród wielu funkcji tej zielonej superżywności z morza, warto wspomnieć o jej wpływie na równowagę lipidową. Wiele badań nad właściwościami spiruliny potwierdziło, że jej regularna suplementacja wpływa na obniżenie poziomu cholesterolu całkowitego, cholesterolu LDL - miażdżycotwórczego i trójglicerydów, a dodatkowo zwiększa poziom cholesterolu HDL, który chroni przed miażdżycą.

 

Spirulina a cukrzyca

Cukrzyca jest nazywana epidemią XXI wieku, coraz więcej osób na świecie w wyniku złego trybu życia i nieprawidłowej diety zapada na cukrzycę typu 2, czyli odmianę dietozależną. Spirulina została przebadana również pod względem jej wpływu na gospodarkę węglowodanową i dowiedziono, że jej regularne stosowanie przyczyniało się do zmniejszenia poziomu glukozy oraz hemoglobiny glikowanej. Roślina ta ma działanie hipoglikemizujące, dlatego stosowana przez chorujących na cukrzycę pod kontrolą lekarza i wraz z właściwą farmakoterapią może wpływać na unormowanie poziomu glukozy we krwi.

 

Właściwości prozdrowotne spiruliny

Spirulina na zaćmę

W badaniach przeprowadzonych na mieszkańcach Chin i Ameryki, ustalono, że systematyczna suplementacja spiruliną przekłada się na zmniejszenie ryzyka wystąpienia zaćmy. Wynika to z faktu, iż jest ona bogata w barwnik, który występuje również w siatkówce oka. Stosowanie spiruliny spowalnia degradację struktur oka, która jest skutkiem procesu starzenia, a tym samym hamuje rozwój ewentualnej choroby.

Spirulina a starzenie organizmu

Badaniom poddano także właściwości antyoksydacyjne spiruliny. Udowodniono, że zawiera ona związki, które neutralizują skutki stresu oksydacyjnego i usuwają wolne rodniki tlenowe, które wywołują choroby i przyspieszają proces starzenia.

Potencjał spiruliny nie został jeszcze w pełni odkryty i doceniony. Warto jednak przychylnym okiem spojrzeć na ten produkt, ponieważ w przyszłości może on na stałe zagościć w jadłospisach, i nie tylko, ludzi na całym świecie.

 

 

Literatura:
[1]Wpływ suplementacji spiruliny na wybrane parametry antropometryczne i biochemiczne, Gumiela E., Szulińska M., Bogdański P. Forum Zaburzeń Metabolicznych 2013, tom 4, nr 4, 199-209
[2] Spirulina (Arthospira) - badania nad działaniem leczniczym i jej właściwości prozdrowotne- Jękot B, Muszyńska B, Mastalerz T, Piórecka B, FARMACJA POLSKA, TOM 70, NR 11, 2014, str. 607-613
[3]Substancje bioaktywne występujące w ,,zielonych” suplementach diety - Karwowska K, Skotnicka M, Pieszko M, BROMAT, CHEM, TOKSYKOL - LII, 2020, STR. 129-136

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium