Bazylia

Zielona roślina, która nie tylko pięknie wygląda i pachnie, ale również ma walory smakowe oraz właściwości wspomagające funkcjonowanie organizmu.

 

Bazylia jest przyprawą stosowaną w wielu kuchniach świata. Najbardziej kojarzy się z Włochami. Gdy myślimy o smakach tego kraju jednym z wiodących jest właśnie aromat bazylii. We włoskiej kuchni zioło to jest wykorzystywane w tradycyjnych potrawach jako składnik główny np. w sosie pesto, dodatek do sałatek, wypieków, czy po prostu jako dekoracja.

Właściwości bazylii

Wśród wielu zalet tej rośliny nie można nie wymienić jej funkcji prozdrowotnej, charakteryzują ją właściwości przeciwbakteryjne, przeciwzapalne oraz wspomagające pracę układu pokarmowegopolepszają trawienie i przemianę materii. Bazylia jest źródłem substancji stymulujących wiele procesów zachodzących w ludzkim organizmie. Wśród składników mineralnych występujących w niej należy wymienić makroelementy takie jak: wapń, magnez, potas, które są niezbędne w codziennej diecie, biorą udział w budowaniu i regulacji powstawania komórek i tkanek, są także składnikiem płynów ustrojowych. Inną ich właściwością jest regulacja gospodarki wodno-elektrolitowej, której zachowanie jest konieczne do właściwego funkcjonowania całego organizmu. Z kolei cynk, żelazo i mangan to mikroelementy, które tworzą hormony i enzymy, które również mają działanie regulujące.

Bazylia obfituje także w związki antyodżywcze, które są nazywane substancjami biologicznie czynnymi. Przykładem są karotenoidy takie jak β-karoten i kapsantyna. Związki te pod wpływem utleniania mają właściwości zapachowe oraz w wyniku przemian powstaje z nich witamina A.

Garbniki to substancje, które wspomagają układ pokarmowy, mają działanie przeciwbiegunkowe, antyseptyczne i odtruwające. Dodatkowo są bakteriobójcze i charakteryzuje je gorzki smak dlatego dodając bazylię do potraw najlepiej robić to pod koniec gotowania. Substancje te są również wrażliwe na utlenianie, więc zioło najlepiej przechowywać w szczelnym, zamykanym opakowaniu.

Bazylia dzięki swojemu łagodnemu smakowi i niedrażniącemu aromatowi jest przyprawą zalecaną w kuchni osób chorujących na choroby nerek, wątroby oraz cukrzycę. Przez swój łagodny, ale wyraźny smak przyprawa ta jest polecana także w diecie osób, które ograniczają solenie potraw. Doprawienie dania bazylią sprawi, że nie będzie odczuwalny brak dodatku soli.

Literatura

[1] Kudełka W., Kosowska A., ,,Składniki przypraw i ziół przyprawowych determinujące ich funkcjonalne właściwości oraz ich rola w żywieniu człowieka i zapobieganiu chorobom.”, Zeszyty naukowe nr 781 Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie, 2008.

[2] Waldon E., Hać-Szymańczuk E., ,,Metody wyjaławiania surowców przyprawowych”, SGGW, Postępy Nauki i Technologii Przemysłu Rolno-Spożywczego  t. 70 nr 2, 2015

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium