Cukier ekologiczny – ksylitol, cukier brązowy i cynamonowy
Herbata podawana do śniadania lub pobudzająca kawa pita przed rozpoczęciem pracy wręcz wymagają posłodzenia. Tak samo jest w przypadku wypieków – czy babeczki bez cukru byłyby tak samo smaczne? Co, jeśli chce się żyć zdrowo i dostarczać organizmowi mniej kalorii? Czy w takim wypadku deser lub ciasto są zabronione? Oczywiście, że nie. Zdrowa żywność również może być słodzona – wystarczy tylko postawić na zamiennik i wyłączyć ze swojej diety biały cukier. Sklep internetowy ImBio to odpowiednie miejsce, w którym znajdzie się wiele bio produktów, które zastąpią tradycyjny cukier.
czytaj więcej na dole strony
Ksylitol, a może inny cukier ekologiczny?
Ksylitol to nic innego, jak naturalny słodzik otrzymywany z kory brzozy, dzięki czemu od lat jest stosowany w przemyśle spożywczym. Ta naturalna substancja słodząca przypomina biały cukier tylko z wyglądu – ma ona postać białego proszku i nie charakteryzuje się żadną wonią. Ksylitol odpowiedzialny jest za zwiększenie poziomu glukozy we krwi, a ponadto nie wpływa na wydzielanie insuliny – warto wspomnieć, że indeks glikemiczny ksylitolu jest 14-krotnie od niej niższy. O zaletach ksylitolu można byłoby pisać godzinami – odgrywa on bardzo istotną rolę podczas mineralizacji kości i boi się go próchnica. Cukier brzozowy szczególnie zalecany jest osobom borykającym się z osteoporozą, ponieważ wytwarza odczyn zasadowy.
Nie jest to jednak jedyny zamiennik białego cukru; sklep ekologiczny ImBio oferuje nie tylko cukier brzozowy, ale również cukier brązowy, waniliowy czy wiele syropów: syrop daktylowy, syrop klonowy czy syrop z agawy, po który powinien sięgnąć każdy diabetyk.
Cukier brązowy, czyli czym zastąpić cukier brzozowy
Światowa Organizacja Zdrowia nie od dziś mówi, że powinno się wybierać naturalne produkty oraz stosować niskokaloryczne, zdrowe zamienniki cukru białego. Dostarczenie do organizmu składników mineralnych z ekologicznych produktów stało się priorytetem, dlatego biały cukier warto wymienić na inny zamiennik, na przykład cukier brązowy lub waniliowy. Dla tych, którzy dbają o kaloryczność i stawiają na eko rozwiązania, poleca się cukier z agawy i cukier trzcinowy.
Cukier brązowy to jeden z najpopularniejszych słodzików. Charakteryzuje się on delikatną nutą miodową. Idealnie pasuje do różnych wypieków, a w tym ciast, muffinek i słodkich deserów. Najlepszym cukrem brązowym jest ten nierafinowany – nazywany przez wielu prawdziwym. Jest on bogaty w naturalną melasę oraz wiele składników odżywczych. Cukier brązowy dostarcza do organizmu magnez, żelazo, wapń i cenny potas.