
Pan Biolesław przypisał towarom cechy, które możesz wskazać i wyświetlić w ofercie produktowej
Producent
Cechy dodatkowe
Główny składnik
Dolegliwość
Właściwości cynamonu
Szarlotka, zimowa herbata z syropem, kompot jabłkowy- wszystkie te dania łączy jedno – aromat cynamonu.
Przyprawa, która znana jest od wieków to roślina, która ma około 250 odmian, ale najbardziej znane są cynamonowiec cejloński i wonny. Ma charakterystyczny korzenno-słodki posmak i jeszcze lepiej rozpoznawalny zapach. Najczęściej możemy spotkać go w formie sproszkowanej, ale na rynku dostępne są także całe laski kory cynamonowej.
Właściwości lecznicze cynamonu
Lecznicze właściwości cynamonu takie jak
- poprawa apetytu,
- regulacja pracy żołądka,
- działanie przeciwbakteryjne,
- działanie przeciwbiegunkowe,
- zapobiegające wzdęciom
są znane oraz wykorzystywane od wieków.
Na przestrzeni ostatnich lat trwają również badania dotyczące wpływu tej przyprawy na metabolizm insuliny, glukozy i tłuszczu oraz o jej właściwości antyoksydacyjnych – spowalniają procesy starzenia się.
Dzięki udokumentowanemu działaniu na gospodarkę węglowodanową i tłuszczową, cynamon jest przyprawą, która doskonale odnajdzie się w diecie osób cierpiących na cukrzycę typu 2 i na insulinooporność.
Stosowanie około 1 grama cynamonu każdego dnia korzystnie wpływa na obniżenie poziomu glukozy, trójglicerydów i cholesterolu.
Należy jednak zachować ostrożność w spożywaniu cynamonu przez osoby zmagające się z chorobą wrzodową żołądka i dwunastnicy, gdyż mogą wystąpić niepożądane skutki uboczne.
U kobiet będących w ciąży zakazane jest stosowanie tej przyprawy, ponieważ zwiększa ona ryzyko wystąpienia poronienia.
Cynamon, dzięki śluzom i gumom w nim występującym, ma działanie osłaniające i powlekające przewód pokarmowy.
Cynamon pobudza apetyt
Olejki eteryczne tej przyprawy mają działanie pobudzające apetyt, dlatego warto dodawać ją do potraw osób niechcących jeść.
Cynamon przeciw bakteriom
Inna zaletą cynamonu jest zdolność do hamowania wzrostu bakterii, które występują między innymi w pożywieniu, dlatego warto go dodawać do potraw, aby przedłużyć ich trwałość.
Literatura:
[1] Sztaba D. ,, Barwa szafranu, aromat cynamonu, smak kaparów – właściwości lecznicze biblijnych przypraw.”
[2] Kudełka W., Kosowska A., ,,Składniki przypraw i ziół przyprawowych determinujące ich funkcjonalne właściwości oraz ich rola w żywieniu człowieka i zapobieganiu chorobom.”, Zeszyty naukowe nr 781 Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie, 2008.