Desery i dodatki do deserów BIO
Jaki zapach świadczy o rewolucjach w kuchni i powstawaniu cukierniczych dzieł sztuki? Ten, który jest wyjątkowo słodki – jest nim oczywiście wanilia często mieszana z nutką cytryny i herbaty służącej do namaczania biszkoptów. Brzmi pysznie? Wypieki będą jeszcze lepsze, kiedy podczas ich produkcji użyte zostaną ekologiczne dodatki do deserów. Bezglutenowe barwniki spożywcze, masa krówkowa czy krem kokosowy – dobranie odpowiednich produktów jest niezwykle ważne – tylko, gdzie je znaleźć? W ImBio kategoria desery i dodatki do deserów przepełniona jest półproduktami.
czytaj więcej na dole strony

9,10 zł

9,10 zł

6,20 zł

13,10 zł

13,10 zł
Krem kokosowy BIO – kiedy po niego sięgnąć?
Mus kokosowy produkowany jest ze zmielonego miąższu kokosa. Często porównuje się go do masła orzechowego, choć smakiem całkowicie go nie przypomina. Prawdziwy, ekologiczny krem kokosowy nie zawiera cukru, barwników czy konserwantów i stabilizatorów. Bez zbędnych dodatków i tak smakuje pysznie, a co najważniejsze – naturalnie.
Krem kokosowy charakteryzuje się twardością; nic dziwnego, kokos to wyjątkowo twardy, a przy tym tłusty orzech, który zawiera dużą dawkę oleju kokosowego. Przed użyciem warto zadbać o właściwą konsystencję – uzyskuje się ją, dzięki podgrzaniu produktu. Do czego używa się musu?
Do wypieków i deserów – tych na zimno, jak i na ciepło. Mus kokosowy BIO posłuży do przełożenia warstw w torcie i stworzenia przepysznych babeczek.
Pasta waniliowa BIO i jej możliwości
Pasta z wanilii BIO to prawdziwa muza wśród dodatków do deserów. Dodaje się ją do lodów, kremowej bazy, różnego rodzaju polew, a nawet gotowych sosów. Potrafi całkowicie zmienić smak wypieku lub słodkości – jej aromat i delikatny smak działają cuda. To oczywiście nie wszystkie możliwości tego słodkiego produktu. Pasta z wanilii BIO polecana jest szczególnie do śniadania; żadna owsianka czy naleśniki nie będą tak pyszne bez dodatku tego, gęstego syropu.
Kiedy mogłoby się wydawać, że wszystkie możliwości użycia pysznej wanilii zostały wyczerpane, to w głowie pojawia się chęć na koktajle lub smoothie, do których również można ją dodać.
Inne dodatki do wypieków
Proszek do pieczenia BIO – element, bez którego wypieki nie byłyby możliwe. To właśnie proszek do pieczenia odpowiada za puszystość naleśników, pancake'ów i innych kulinarnych twórczości.
Drożdże suszone BIO – już od tysięcy lat te mikroorganizmy stosowane są jako środek spulchniający ciasto i to nieświadomie. Przełom nastąpił w XVII wieku, kiedy to zaobserwowano, że drożdże są świetnym rozwiązaniem podczas wypieku chleba – poprawiają jego smak i sprawiają, że otrzymuje się porowatość miękiszu.
Płatki TEFF – to cenne źródło wapnia, żelaza, magnezu i kwasu foliowego. Płatki te produkowane są ze zboża bezglutenowego, które posiada unikalny skład mineralny. Taki dodatek poleca się osobom walczącym z niedokrwistością i cierpiącym na nietolerancję glutenu. Płatki TEFF używane są do zagęszczania słodkich wypieków.