Ekologiczne grzyby

Grzyby nie od dziś są prawdziwym przysmakiem. Używa się ich w kuchni z całego świata, dzięki nim przygotować możesz aromatyczne, zaskakujące smakowo potrawy. To oczywiście nie wszystko. Grzyby charakteryzują się wysoką zawartością wielu składników odżywczych m.in.: białka, niacyny i oczywiście ryboflawiny. Dieta bogata w grzyby jest ciekawym rozwiązaniem i gwarancją, iż w kuchni nigdy nie będzie nudno.

czytaj więcej na dole strony...

 

 

Grzyby mun – smaczne lekarstwo w Twojej kuchni

Grzyby mun to inaczej chińskie smardze. Uważane są przez wielu za niezwykle popularny element azjatyckiej kuchni. Spotkać je można w kilku smakowitych potrawach, a szczególnie zupach. Najczęściej zakupisz je w formie suszu, co ułatwia ich dodawanie do przygotowywanych dań. Grzyby mun były wykorzystywane w medycynie chińskiej, jako lekarstwo. Podobno działają prozdrowotnie, a ich właściwości ciężko spisać na jednej kartce papieru. Dlaczego warto wprowadzić je do diety?

Grzyby mun dodaje się do sałatek, naparów i innych potraw. Od wieków zastępują one lekarstwa w medycynie chińskiej – uważa się, że grzyby te wspierają ogólną kondycję organizmu oraz wpływają na intensywność objawów niektórych chorób. Systematyczne spożywanie grzybów mun uwolni Cię od gorączki, wysokiego ciśnienia i cholesterolu we krwi, a dodatkowo sprawi, że potrawy serwowane w zaciszu Twojego domu będą aromatyczne i jedyne w swoim rodzaju.

 

Shiitake, czyli świetny sposób na odporność

czy wiesz, że nie tylko grzyby mun posiadają specjalne właściwości? Również shiitake mają niesamowity wpływ na ludzki organizm. Wyciszą one umysł, koją nerwy, a dodatkowo dbają o dobrą odporność w czasie, kiedy za oknem pogoda nie zachęca do codziennego spaceru. Grzyby shiitake obniżają poziom cholesterolu i normują ciśnienie, a przy tym zapobiegają miażdżycy, czego chcieć więcej?

Grzyby często badane są przez Amerykańskie Towarzystwo Onkologiczne. Co ciekawe, shiitake badane są od przeszło 60 lat. Okazało się, że grzyby shiitake zawierają w sobie związek o nazwie lentinan cechuje się wysokim działaniem przeciwnowotworowym i to bez oznak toksyczności.

 

Nie każdy produkt, owoc lub warzywo może zostać określone produktem BIO. Potrzebny jest specjalny certyfikat; aby go uzyskać, przedsiębiorstwo rolne musi trzymać się specjalnych zasad i całkowicie wyeliminować nawozy sztuczne, pestycydy, antybiotyki czy inne niezdrowe dodatki. Restrykcyjne wymagania unijne są niezwykle ważne – nie można ich pominąć, dlatego wiemy, że nasze grzyby BIO są hodowane w zgodzie z naturą.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl