Grzyby – idealne dopełnienie kompozycji smaków

Grzyby dodawane są do dań na całym świecie. Są one aromatyczne, wyraziste i zdrowe. Będą one świetnie komponować się z przygotowywanymi przez Ciebie posiłkami, ponieważ mogą stanowić element całej potrawy, jak i być dodawane do sosów czy też specjalnych wypieków. Grzyby jadalne są również elementem kuchni polskiej. W rodzinną niedzielę na stole stoi waza, a w niej wszystkim znana zupa pieczarkowa. Czasem jednak warto odejść od tradycji i postawić na nowe smaki. Korzystając z oferty sklepu ImBio.pl stworzysz potrawy z najdalszych zakątków Azji.

czytaj więcej na dole strony

Dlaczego warto wprowadzić grzyby do codziennej diety?

Na próżno szukać Boczniaka czy Maślaka w Piramidzie Zdrowego Żywienia. Grzyby nie znajdą również swojego miejsca w Piramidzie Aktywności Fizycznej. Nie zmienia to jednak faktu, że są one pożywne, a przy tym dostarczają organizmowi wiele witamin oraz minerałów. Zawierają one białko w dużych ilościach i nawet do 4% błonnika. Są źródłem Witamin: B1, B2, C, E oraz D (co nie zdarza się w przypadku pokarmów roślinnych). To oczywiście nie wszystko. Grzyby zawierają potas, fosfor, magnez, wapń, miedź oraz żelazo, selen i cynk. Brzmi to niezwykle przekonująco.

Czy wiesz, że grzyby mają właściwości przeciwzapalne? Jedzenie grzybów może wpłynąć na układ pokarmowy oraz odpornościowy. Dodatkowo znajdują się w nich związki fenolowe – czyli związki organiczne charakteryzujące się zawieraniem grup hydroksylowych. Właśnie dlatego grzyby mogą stanowić cenny element tworzonego przez Ciebie dania.

 

Rodzaje grzybów dostępnych w ImBio

Grzyby shiitake – jest to produkt wręcz idealny. Koi nerwy, buduje prawidłową odporność oraz skutecznie walczy z ciśnieniem. Jeśli Twój cholesterol jest podwyższony, to włączenie do diety grzybów shiitake będzie dla Ciebie najlepszym rozwiązaniem. Jednak to, co szczególnie wpływa na popularność tego rodzaju grzybów to fakt, że w wielu badaniach wykazują one działanie przeciwnowotworowe. Grzyb shiitake to tzw. Twardnik japoński. Do Polski przyleciały z Dalekiego Wschodu, gdzie od wielu lat wykorzystuje się je w medycynie. Przez tubylców uznane zostały za eliksir życia.

Pieczarka brązowa – rzadko kiedy spotyka się tę odmianę pieczarki. Choć trzeba przyznać, że zyskuje ona coraz większą popularność, a to wszystko dzięki swoim właściwościom i bogatej liście zalet. Grzyb dostarcza wiele cennych witamin, minerałów oraz składników budulcowych. W rezultacie regularne spożywanie Pieczarki brązowej pomoże Ci wzmocnić kości, jak i zadbać o swoje właściwe samopoczucie. Warto również wspomnieć, że ten rodzaj Pieczarki odpowiedzialny jest za wspomaganie pracy przemiany materii, więc poleca się go szczególnie osobom będącym na diecie.

Boczniaki – skutecznie obniżają one poziom cholesterolu we krwi, a ponadto wspierają system immunologiczny – wszystko to za sprawą beta-glukanu. Boczniaki są bogatym źródłem witaminy D, chronią przed grypą i przeziębieniem, a dodatkowo pomagają w replikacji zdrowych komórek

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl