Ekologiczne kakao i karob – bio dodatek do dań i deserów

Kakao pełne jest składników odżywczych, dlatego wiele osób uważa je za wyjątkowy produkt. Naturalne kakao to najlepszy dodatek do deserów, słodkich dań, a nawet koktajli owocowych. Śmiało można dodać je do różnych wypieków i nie martwić się o wsypaną ilość, bo produkt ten z pewnością nie zaszkodzi, a wręcz przeciwnie. Produkty dostępne w sklepie internetowym ze zdrową żywnością ImBio zostały odpowiednio wyselekcjonowane, co sprawia, że charakteryzują się naturalnym składem, a ich producenci nie korzystają ze sztucznego nawożenia, nie wspomagają się szkodliwymi substancjami czy nie stosują ulepszaczy. Napój lub danie powstające przy użyciu pysznego bio kakao to niepowtarzalny smak, pod którym się podpisujemy.

czytaj więcej na dole strony

Jakie właściwości ma kakao ekologiczne?

Ekologiczne kakao to nie tylko zwykły proszek, który dostarcza hormonu szczęścia i służy do tworzenia gorącej czekolady czy innych produktów czekoladowych. Kakako bio ma wiele witamin i składników odżywczych, które przyczyniają się do polepszenia zdrowia, dlatego sklep ze zdrową żywnością ImBio posiada w swojej ofercie szeroki wybór tego produktu. Warto wiedzieć, że kakao, a dokładnie ziarno kakaowca zawiera wiele kwasów, takich jak: linolowy, palmitynowy czy oleinowy. Uprawy kakaowca popularne są na całym świecie, a to ze względu na niesamowite właściwości tej rośliny. Kakao pozyskiwane z ziaren kakaowca to wiele witamin, a w tym: witamin z grupy B, witaminy E oraz A. Nie można pominąć również związków mineralnych m.in.: magnezu, żelaza, cynku, fosforu czy potasu – w nie również bogate są ziarna kakaowca.

Odżywczy karob a kakao bio – który produkt wybrać?

Kakao ma swój zamiennik – jest nim karob, czyli mączka chleba świętojańskiego, która jest hipoalergiczna i nie zawiera wysokiej ilości tłuszczu. Ma ona wiele interesujących właściwości, a ponadto charakteryzuje się słodkim, naturalnym smakiem. Czym różnią się oba produkty?

Karob – jego nazwa to dokładnie szarańczyn strąkowy, ceratonia (Ceratonia siliqua L.). Nazwa może sprawiać wiele trudności, dlatego łatwiej określać go jako chleb świętojański. Jest to roślina, a dokładnie drzewo, które dorasta do wysokości od 15 do 18 metrów. Tworzy się z niego mączkę i jest nią właśnie karob.

Smak brązowego miąższu ze strączków tego drzewa łatwo pomylić z czekoladą lub słodzonym kakao, właśnie dlatego karob jest świetną alternatywą dla wyżej wymienionych produktów tworzonych z kakaowca bio – szczególnie dla osób, które lubią słodycze, a chcą wyeliminować cukry.

Kakao – dostępne w sklepie ekologicznym kakao to przede wszystkim wyroby firm, które stawiają na kakaowce bio będące większym wsparciem dla organizmu człowieka niż te pochodzące z upraw przemysłowych. Fair Trade, Criollo czy Bio Planet stawiają na ekologiczne składniki najwyższej jakości, niezawierające szkodliwych substancji. Właśnie dlatego kakao ma wiele wartości odżywczych, zawiera witaminy i minerały. Kakao dostępne w sklepie online ImBio idealnie pasuje do ciepłego mleka.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl