
Pan Biolesław przypisał towarom cechy, które możesz wskazać i wyświetlić w ofercie produktowej
Producent
Cechy dodatkowe
Główny składnik
Dolegliwość
Właściwości kurkumy
Kurkuma, czyli kurkumina - właściwości prozdrowotne
Żółta przyprawa o orientalnym zapachu, która świetnie sprawdza się do barwienia potraw - mowa tu o kurkumie, a właściwie ostryżu długim. Ostatnimi czasy w dużych marketach spożywczych spotkać można ją w postaci korzeni. Ta forma zaskakuje, bo na pierwszy rzut oka wygląda jak drobny, podłużny imbir.
Roślina ta występuje w krajach tropikalnych, ale jako przyprawa dotarła już do wielu krajów świata. W Polsce najczęściej spotkać można ją w postaci proszku, często jako składnik mieszanek przyprawowych.
Kurkuminoidy i kurkumina
Kurkuma charakteryzuje się intensywnym żółto-pomarańczowym kolorem, który zawdzięcza kurkuminoidom, głównie kurkuminie. Substancja ta posiada wiele właściwości prozdrowotnych, wśród nich można wymienić działanie
- przeciwnowotworowe,
- przeciwzapalne,
- antyutleniające,
- regulujące pracę układu nerwowego.
Kurkuma na stawy
Udowodniono, że kurkumina wpływa na zmniejszanie uczucia bólu w chorobach zapalnych kości i stawów.
Pomaga również w leczeniu chorób układu pokarmowego takich jak choroby jelit, stany zapalne, nowotwory przewodu pokarmowego.
Badania wykazały również, że regularne stosowanie kurkumy w dużych dawkach może pozytywnie wpłynąć na terapię chorób metabolicznych. U pacjentów z cukrzycą, którzy suplementowali kurkumę, zauważono uregulowanie poziomu glukozy we krwi, zmniejszenie poziomu cholesterolu LDL, który przyczynia się do powstawania miażdżycy oraz zahamowanie przyrostu tkanki tłuszczowej u chorych. Dodatkowo reguluje pracę nerek oraz zmniejsza ryzyko wystąpienia neuropatii cukrzycowej.
Kurkuma na nowotwory
Istotną właściwością kurkuminy jest jej działanie przeciwnowotworowe. Wykazano, że przeciwdziała rozwojowi komórek nowotworowych, spowalnia ich przemieszczanie oraz przyczyniają się do ich śmierci w wyniku apoptozy.
Kurkuma a układ nerwowy
Stosunkowo niedawno odkryto również pozytywne działanie kurkumy wraz z kurkuminoidami w niej zawartymi na układ nerwowy. W badaniach zauważono, że kurkumina hamuje rozwój choroby Alzheimera oraz choroby Parkinsona poprzez spowalnianie procesów neurodegeneracyjnych. Ponadto dowiedziono, że substancje obecne w kurkumie wspierają terapię depresji.
Właściwości prozdrowotne kurkumy są wciąż poznawane i badane. Dostępne informacje zachęcają do wkomponowania tej przyprawy do codziennej diety. W okresie zimowym warto dodawać ją do potraw wytrawnych, ale również do słodkich śniadań takich jak owsianka.
Literatura:
[1],,Kurkuma - roślinne panaceum” , Wierońska J., Wszechświat, t. 118, nr 4, 6/2017, str. 117 -125
[2] ,,Właściwości przeciwnowotworowe kurkuminy” Malec M., FARMAKOGNOZJA, Tom 75, nr 8, 2019 str. 431-435
[3] ,,Kurkumina – prozdrowotny barwnik kurkumy” Przybylska S., Probl Hig Epidemiol 2015, 96(2): 414-420