Warzywa świeże i zdrowe
Nie ma innego produktu spożywczego, który dostarczy tyle składników odżywczych niezbędnych dla zdrowia, ile zapewniają warzywa. Są one budulcem przyczyniającym się do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Dieta bez warzyw lub z ich niewielką ilością z pewnością odbije się na Twoim zdrowiu. Zielone, czerwone, a może pomarańczowe? Nieważny jest kolor, rodzaj czy wielkość – każde warzywo zapewnia liczne korzyści zdrowotne i obniża ryzyko zachorowań na wiele chorób.
Regularne spożywanie warzyw pomoże Ci utrzymać atrakcyjną sylwetkę i dostarczyć swojemu organizmowi witaminy oraz minerały niezbędne do prawidłowego funkcjonowania.
czytaj więcej na dole strony
Zbilansowana dieta to prawdziwa bomba witaminowa
Twoim głównym priorytetem powinno stać się wykorzystanie pełnego potencjału owoców i warzyw. Warto jest zadbać o różnorodność. Wybrać kilka ulubionych warzyw, ale i testować nowe możliwości. Korzystaj z sezonowych ofert! Jesienią dynia jest pyszna i najbardziej wartościowa. Pomidory, ogórki i inne warzywa również mają swój sezon. Dopraw swoje potrawy modrą kapustą. Stwórz sałatkę z kalafiora – jest tyle możliwości!
Warzywa komponować można ze sobą na wiele sposobów. Można z ich stworzyć aromatyczną zupę krem, sałatkę warzywną lub koktajl witaminowy – tutaj świetnie sprawdzi się burak, marchew i dynia piżmowa.
Musisz jednak wiedzieć, że niektóre połączenia mogą być fatalne w skutkach. Bardzo dobrym przykładem jest pomidor i ogórek. Dlaczego nie powinno się łączyć tych dwóch warzyw? Połączenie ich ze sobą źle wpłynie na przyswajanie składników mineralnych i witamin przez Twój organizm. Pomidor jest niezwykle bogaty w witaminę C, a ogórek zawiera askorbinazę, która odpowiedzialna jest za jej rozkład.
Witaminowe abecadło – sprawdź, której witaminy potrzebuje Twój organizm
Witamina A – jest ona rozpuszczalna w tłuszczach; w praktyce oznacza to, że witamina A odkłada się w tkance tłuszczowej oraz wątrobie. Wyjątkowo trudno jest doprowadzić do jej niedoboru, a nadmiar ma wiele negatywnych skutków. Witamina A odpowiada za budowę odporności, poprawia zdolność regeneracji komórek, ogranicza ryzyko powstawania nowotworów m.in.: płuc i jelita grubego. Chroni organizm przed różnymi zakażeniami, bakteriami i wirusami. Kobiety bardzo lubią witaminę A, ponieważ odpowiada za kondycję włosów i paznokci. Witaminę A dostarczają m.in.: pomidory, marchew, czerwona papryka.
Witamina B – jest ona niezwykle potrzebna ludzkiemu organizmowi, ponieważ jej niedobór odbić się może na funkcjonowaniu układu nerwowego oraz krwiotwórczego. Witamina B odpowiada za prawidłowe funkcje psychologiczne i procesy biochemiczne. Dzięki niej Twoje ciało utrzymuje prawidłowy metabolizm węglowodanów i tłuszczu. Witaminę B znaleźć można w brokułach oraz szpinaku.
Witamina C – czyli tzw. kwas askorbinowy. Bez niej Twój organizm miałby problem, aby prawidłowo funkcjonować. Udowodniono fakt, że profilaktyczne zażywanie witaminy C skutecznie minimalizuje skutki przeziębienia. Choroba jest krótsza i łagodniejsza. O jej właściwościach można byłoby rozmawiać godzinami. Witamina C ułatwia proces gojenia się ran, czy też pomaga organizmowi przyswajać żelazo. Jest elementem syntezy kortykosteroidów. Stabilizuję psychikę oraz zwalcza czynniki przyczyniające się do powstawania próchnicy.