Kto z Nas, w dzisiejszych czasach sięga po gazety tradycyjne aby przeczytać o jakimś newsie, wertuje strony przeglądając ogłoszenia i reklamy? Prawdopodobnie mało jest takich osób.

Po chwili zastanowienia, chociaż czasami, chciałbym zwolnić tępa i pozwolić sobie na poranną kawę połączoną z zapachem tuszu drukarskiego "świeżej" gazety. Poczytać wiadomości, przejrzeć ogłoszenia i zaczerpnąć kilku ciekawostek... Bęc wracam do rzeczywistości bo kto dzisiaj ma na to czas.

Życie przeniosło się teraz do smartfonów dlatego wiadomości zostawimy znanej lokomotywie z Telewizji, pogodę dla pogodynek a ogłoszenia dla znanego portalu ogłoszeniowego.

Ale ciekawostki... hmmm i tutaj mam pewne pole do popisu. 

Systematycznie tutaj, znajdować się będzie dawka wiedzy na temat wybranego produktów z naszego małego sklepiku. Nowości, hity oraz produkty które budzą zainteresowanie wśród Klientów naszego sklepu zielarskiego.

A może masz ochotę dorzucić swoją cegiełkę? Kupiłeś coś, kiedyś i chcesz się podzielić swoimi doświadczeniami w tym zakresie? Poświęć nam trochę czasu a nagrodzimy to z przyjemnością.

W życiu tak jest, że wszystko co dobre powstaje z miłości i uporu w dążeniu do celu. Tak jest właśnie w przypadku Kulinarnych Tworów. Szczyptę miłości do gotowania przekazała mi Babcia gdy ja byłam jeszcze małą dziewczynką. Rozsmakowałam się w babcinych smakach, ale świat się wciąż kręci i nie można stanąć w miejscu! Do przepisu na sukces dodałam kilka lat w szkole gastronomicznej. Przez długi czas głównymi testerami moich smakołyków były wybredne podniebienia moich domowników. Na nich testowałam smaki wszelakie. O moim zamiłowaniu i wynikach moich kulinarnych eksperymentów coraz to większe grono osób się dowiadywało, grono moich testerów zaczeło się powiększać. Dzisiaj postanowiłam podzielić się moimi doświadczeniami, przepisami oraz pokazać Wam moje eksperymenty kulinarne. Być może kogoś zainspiruję. To w czym czuję się najlepiej to słodkości.

Ciastka, ciasteczka, jabłecznik, serniki, muffiny, torty, chrupiące bochenki chleba- wszystko co wyciągam z piekarnika - Witam w moim słodkim świece.

Kulinarne Twory by Kinia

Jestem pochodzącą z małopolski studentką Śląskiego Uniwersytetu Medycznego w Katowicach, kierunku dietetyka kliniczna, która uwielbia gotować, eksperymentować i tworzyć przepisy. Lubię czytać, pisanie także sprawia mi przyjemność. Właśnie dlatego chętnie piszę teksty dotyczące walorów zdrowotnych żywności. Współtworząc tego bloga oraz dzięki wiedzy zdobytej na studiach mogę w przystępny sposób dzielić się informacjami o zdrowiu, żywieniu i żywności oraz poruszać tak ważne współcześnie tematy dotyczące ekologii. W wolnych chwilach, poza gotowaniem, lubię słuchać podcastów, czytać książki, oglądać filmy i seriale lub spędzać czas z przyjaciółmi.

Za górami, za lasami, w małej chacie… STOP! To już nie ta bajka! Już nie ma tylu dzikich, zachwycających krajobrazów i tylu pięknych lasów. Jest betonowy świat miast z ludźmi zapracowanymi jak mrówki. Mamy jeszcze szansę to wszystko naprawić i wrócić do ciszy zielonych łąk, ale musimy zacząć od dziś! Małymi kroczkami każdy z nas może zmienić świat! Ach… Przepraszam, jaki ze mnie gapa, powinienem się przedstawić, serwus moi mili zwą mnie pan Biolesław i możecie mnie spotkać w sklepie imbio.pl. Bardzo chętnie opowiem Wam co możemy zrobić, aby nasza planeta znów nabrała kolorów i dobrze nam się tu wszystkim żyło.

Co to jest dietetyka klinicznaCzym jest dietetyka kliniczna?

Dietetyka kliniczna jest dziedziną nauki, która łączy ze sobą wiedzę z zakresu leczenia wielu klinicznych jednostek chorobowych, z tą o żywności i żywieniu oraz o wszelkich zależnościach występujący między tymi naukami. Dietetyk kliniczny jest osobą, która ukończyła kierunkowe studia i zdobyła umiejętności z zakresu żywienia klinicznego — takie jak specjalne wymagania żywieniowe w zależności od jednostki chorobowej, z jaką zmaga się pacjent, a także wpływu różnych czynników pokarmowych na dane schorzenie.

Dietetyka kliniczna szczególnie koncentruje się na wiedzy z zakresu leczenia żywieniowego osób zmagających się z różnymi chorobami m.in.:

  • nowotworowymi,
  • tarczycy,
  • przewodu pokarmowego,
  • układu sercowo-naczyniowego,
  • cukrzycą,
  • insulinoopornością,
  • anemią,
  • osteoporozą,
  • dną moczanową,
  • a także chorobami zapalnymi jelit i innymi.

Zazwyczaj dietetycy kliniczni koncentrują się na kilku jednostkach chorobowych lub grupach pacjentów i stają się w nich specjalistami, np. dietetycy pediatryczni, psychodietetycy, dietetycy onkologiczni czy sportowi. Podobnie jak w przypadku lekarzy, każdy z tych specjalistów dietetyki ma wiedzę z zakresu klinicznej dietoterapii schorzeń, ale koncentrują się oni w określonej grupie. Decydując się na wizytę u dietetyka, warto sprawdzić, w jakiej dziedzinie się on specjalizuje i wybrać takiego, który odpowiada naszym indywidualnym potrzebom.

Studia na kierunku dietetyka kliniczna przygotowują studentów do stosowania leczenia żywieniowego przeznaczonego do specjalnych potrzeb pacjentów zmagających się z chorobą. Postępowanie żywieniowe będzie się różnić w zależności od jednostki chorobowej, dlatego wiedza dietetyka klinicznego musi być szeroka i stale aktualizowana. Pomocne w tym procesie są różne kursy, konferencje i szkolenia, które przekazują najnowsze informacje, często dotyczące konkretnej dziedziny dietetyki. Na studiach przyszły dietetyk uczy się klinicznego zarysu chorób i postępowania w nich, zdobywa informacje z diagnostyki laboratoryjnej, co pomaga w interpretacji wyników pacjentów. Poza tym na studiach dietetycznych są zajęcia kulinarne, na których dietetycy uczą się jak tworzyć posiłki w różnych dietach i jak je modyfikować w zależności od potrzeb pacjenta. Leczenie żywieniowe jest coraz bardziej docenianą terapią uzupełniającą leczenie farmakologiczne.

Zmagając się z różnymi chorobami, warto udać się do dietetyka, który wprowadzając prawidłowe, zbilansowane żywienie wspomoże leczenie schorzeń lub zapobiegnie ich rozwojowi.

 

Bibliografia:

[1] Ciborowska Helena; Rudnicka Anna. Dietetyka Żywienie zdrowego i chorego człowieka. Red. Warszawa: PZWL Wydawnictwo Lekarskie, 2014

Zioła na zatoki w płynie 0
Zioła na zatoki w płynie
Pulmo Herbs zatoki, oskrzela, płuca:
 
Zawarte w nim składniki takie jak:
- miodunka ułatwia upłynnianie wydzieliny zalegającej w drogach oddechowych, wspomaga ruchy
nabłonka rzęskowego, wspomaga odruch wykrztuśny przyczyniając się do oczyszczania układu
oddechowego oraz zwiększa odporność na działanie szkodliwych substancji lotnych i pyłów.
- oregano zwiększa wydzielanie śluzu w drogach oddechowych, wykazuje działanie
przeciwskurczowe na mięśnie gładkie oskrzeli.
- tymianek wzmaga ruchy nabłonka rzęskowego w górnych drogach oddechowych, wykazuje
działanie bakterio- i grzybobójcze.
- bez czarny uszczelnia naczynia krwionośne zwiększając odporność na wirusy.
- podbiał wspomaga odkrztuszanie zalegającej wydzieliny.
- mięta wspomaga obkurczanie błony śluzowej w stanach zapalnych.
- róża jest źródłem naturalnej witaminy C.
 
Dzięki płynnej konsystencji może być przyjmowany przez osoby mające trudności z połykaniem tabletki.

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium