Opinie o Nas

Co to jest dietetyka klinicznaCzym jest dietetyka kliniczna?

Dietetyka kliniczna jest dziedziną nauki, która łączy ze sobą wiedzę z zakresu leczenia wielu klinicznych jednostek chorobowych, z tą o żywności i żywieniu oraz o wszelkich zależnościach występujący między tymi naukami. Dietetyk kliniczny jest osobą, która ukończyła kierunkowe studia i zdobyła umiejętności z zakresu żywienia klinicznego — takie jak specjalne wymagania żywieniowe w zależności od jednostki chorobowej, z jaką zmaga się pacjent, a także wpływu różnych czynników pokarmowych na dane schorzenie.

Dietetyka kliniczna szczególnie koncentruje się na wiedzy z zakresu leczenia żywieniowego osób zmagających się z różnymi chorobami m.in.:

  • nowotworowymi,
  • tarczycy,
  • przewodu pokarmowego,
  • układu sercowo-naczyniowego,
  • cukrzycą,
  • insulinoopornością,
  • anemią,
  • osteoporozą,
  • dną moczanową,
  • a także chorobami zapalnymi jelit i innymi.

Zazwyczaj dietetycy kliniczni koncentrują się na kilku jednostkach chorobowych lub grupach pacjentów i stają się w nich specjalistami, np. dietetycy pediatryczni, psychodietetycy, dietetycy onkologiczni czy sportowi. Podobnie jak w przypadku lekarzy, każdy z tych specjalistów dietetyki ma wiedzę z zakresu klinicznej dietoterapii schorzeń, ale koncentrują się oni w określonej grupie. Decydując się na wizytę u dietetyka, warto sprawdzić, w jakiej dziedzinie się on specjalizuje i wybrać takiego, który odpowiada naszym indywidualnym potrzebom.

Studia na kierunku dietetyka kliniczna przygotowują studentów do stosowania leczenia żywieniowego przeznaczonego do specjalnych potrzeb pacjentów zmagających się z chorobą. Postępowanie żywieniowe będzie się różnić w zależności od jednostki chorobowej, dlatego wiedza dietetyka klinicznego musi być szeroka i stale aktualizowana. Pomocne w tym procesie są różne kursy, konferencje i szkolenia, które przekazują najnowsze informacje, często dotyczące konkretnej dziedziny dietetyki. Na studiach przyszły dietetyk uczy się klinicznego zarysu chorób i postępowania w nich, zdobywa informacje z diagnostyki laboratoryjnej, co pomaga w interpretacji wyników pacjentów. Poza tym na studiach dietetycznych są zajęcia kulinarne, na których dietetycy uczą się jak tworzyć posiłki w różnych dietach i jak je modyfikować w zależności od potrzeb pacjenta. Leczenie żywieniowe jest coraz bardziej docenianą terapią uzupełniającą leczenie farmakologiczne.

Zmagając się z różnymi chorobami, warto udać się do dietetyka, który wprowadzając prawidłowe, zbilansowane żywienie wspomoże leczenie schorzeń lub zapobiegnie ich rozwojowi.

 

Bibliografia:

[1] Ciborowska Helena; Rudnicka Anna. Dietetyka Żywienie zdrowego i chorego człowieka. Red. Warszawa: PZWL Wydawnictwo Lekarskie, 2014

PRZECIWWSKAZANIA 0
1. Z aparatu do akupunktury nie mogą korzystać osoby z rozrusznikiem serca.


2. Nie należy stosować aparatu w przypadku wyczerpania organizmu, a więc po dużym wysiłku fizycznym, podczas chorób powodujących wyczerpanie (późna gruźlica, późny nowotwór, zaawansowana anemia).


3. Nie należy stymulować miejsc na skórze wykazujących zmiany zwyrodnieniowe, znamiona itp.


4. Aparat do akupunktury wydatnie podnosi szybkość wchłaniania
przez skórę, dlatego w przypadku przyjmowania zewnętrznego aktywnie działających leków - kremów lub maści, należy skonsultować z lekarzem stymulację aparatem w
miejscach stosowania leku.


5. Oprócz tego przeciwwskazaniami są jeszcze:
- ciąża,
- nadużycie alkoholu czy narkotyków,
- silne emocje,
- nienormalne warunki atmosferyczne (burza, sztorm, upały itd.)

 

Ostrzeżenia

1 . Jeżeli zachodzi podejrzenie uszkodzenia aparatu, przed przystąpieniem do dalszej pracy powinien on być sprawdzony przez producenta.

2. Błędne użycie (takie jak przedłużone stosowanie, niewłaściwe miejsca na skórze do stymulacji, niewłaściwe nastawy) może spowodować niewłaściwe efekty działania aparatu.

3. Indywidualnie przeróbki urządzenia mogą grozić porażeniem prądem elektrycznym.

4. U niektórych pacjentów mogą wystąpić reakcje alergiczne na elektrody aparatu.

5. Wielokrotne czyszczenie w nieprawidłowy sposób, szczególnie z użyciem nadmiernej ilości płynów, może spowodować uszkodzenie aparatu.

6. W przypadku dowolnej elektrody przekroczenie gęstości prądu 2mA wartości skutecznej/cm2 może wymagać od użytkownika szczególnej uwagi.

7. Nie zaleca się stosowania stymulacji u pacjenta mającego implantowane urządzenia elektroniczne (na przykład kardiostymulator), zanim najpierw nie uzyska specjalistycznej opinii medycznej.

8. Równoczesne podłączenie pacjenta do urządzenia chirurgicznego wielkiej częstotliwości może spowodować oparzenia w miejscu przyłożenia elektrod aparatu i możliwe uszkodzenia aparatu.

9. Działanie w bezpośredniej bliskości (np. 1 m) urządzenia do terapii krótkofalowej lub mikrofalowej może spowodować niestabilnoość parametrów wyjściowych aparatu.

10. Stosowanie elektrod w pobliżu klatki piersiowej może zwiększyć ryzyko fibrylacji serca.

Komentarze do wpisu (0)

imbio.pl - świat w wymiarze EKO

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl