Czym jest dietetyka kliniczna?
Dietetyka kliniczna jest dziedziną nauki, która łączy ze sobą wiedzę z zakresu leczenia wielu klinicznych jednostek chorobowych, z tą o żywności i żywieniu oraz o wszelkich zależnościach występujący między tymi naukami. Dietetyk kliniczny jest osobą, która ukończyła kierunkowe studia i zdobyła umiejętności z zakresu żywienia klinicznego — takie jak specjalne wymagania żywieniowe w zależności od jednostki chorobowej, z jaką zmaga się pacjent, a także wpływu różnych czynników pokarmowych na dane schorzenie.
Dietetyka kliniczna szczególnie koncentruje się na wiedzy z zakresu leczenia żywieniowego osób zmagających się z różnymi chorobami m.in.:
- nowotworowymi,
- tarczycy,
- przewodu pokarmowego,
- układu sercowo-naczyniowego,
- cukrzycą,
- insulinoopornością,
- anemią,
- osteoporozą,
- dną moczanową,
- a także chorobami zapalnymi jelit i innymi.
Zazwyczaj dietetycy kliniczni koncentrują się na kilku jednostkach chorobowych lub grupach pacjentów i stają się w nich specjalistami, np. dietetycy pediatryczni, psychodietetycy, dietetycy onkologiczni czy sportowi. Podobnie jak w przypadku lekarzy, każdy z tych specjalistów dietetyki ma wiedzę z zakresu klinicznej dietoterapii schorzeń, ale koncentrują się oni w określonej grupie. Decydując się na wizytę u dietetyka, warto sprawdzić, w jakiej dziedzinie się on specjalizuje i wybrać takiego, który odpowiada naszym indywidualnym potrzebom.
Studia na kierunku dietetyka kliniczna przygotowują studentów do stosowania leczenia żywieniowego przeznaczonego do specjalnych potrzeb pacjentów zmagających się z chorobą. Postępowanie żywieniowe będzie się różnić w zależności od jednostki chorobowej, dlatego wiedza dietetyka klinicznego musi być szeroka i stale aktualizowana. Pomocne w tym procesie są różne kursy, konferencje i szkolenia, które przekazują najnowsze informacje, często dotyczące konkretnej dziedziny dietetyki. Na studiach przyszły dietetyk uczy się klinicznego zarysu chorób i postępowania w nich, zdobywa informacje z diagnostyki laboratoryjnej, co pomaga w interpretacji wyników pacjentów. Poza tym na studiach dietetycznych są zajęcia kulinarne, na których dietetycy uczą się jak tworzyć posiłki w różnych dietach i jak je modyfikować w zależności od potrzeb pacjenta. Leczenie żywieniowe jest coraz bardziej docenianą terapią uzupełniającą leczenie farmakologiczne.
Zmagając się z różnymi chorobami, warto udać się do dietetyka, który wprowadzając prawidłowe, zbilansowane żywienie wspomoże leczenie schorzeń lub zapobiegnie ich rozwojowi.
Bibliografia:
[1] Ciborowska Helena; Rudnicka Anna. Dietetyka Żywienie zdrowego i chorego człowieka. Red. Warszawa: PZWL Wydawnictwo Lekarskie, 2014
Bolerio STOP!
0
Dodano:
15-06-2022 w kategorii:
Produkt dnia dzisiejszego autor:
Sylwia
Bolleriostop complex jest produktem naturalnym. Pomaga złagodzić dolegliwości związane z
boreliozą.
Zawarte w jego składzie:
-
rdestowiec japoński - zawiera
resweratrol. To silny
przeciwutleniacz, który wykazuje również działanie przeciwdrobnoustrojowe, redukuje
stany zapalne, poprawia działanie
układu krwionośnego, zmniejsza ryzyko chorób neurodegeneracyjnych. W rezultacie jego stosowanie może wydłużać życie. Rdestowiec japoński jest uznawany za jedno z wysoce skutecznych ziół w leczeniu
boreliozy, która atakuje układ nerwowy człowieka, wywołując stany zapalne. Stosowanie ziela rdestowca ma pomagać w redukcji objawów
neuroboleriozy pojawiających się w sferze fizycznej i psychicznej jak bóle głowy, zawroty głowy, drętwienie i mrowienie kończy, drgawki.
-
vilcacora - oddziałuje pozytywnie na układ
odpornościowy, ma silne działanie
przeciwwirusowe. Działa również przeciwzapalnie i
przeciwreumatycznie, dzięki czemu znajduje zastosowanie w leczeniu licznych chorób kostno-stawowych. Działa też rozkurczowo na naczynia krwionośne i drogi oddechowe. Jest najsilniejszym ziołem immunostymulującym przy boreliozie.
-
czystek - w badaniach zaobserwowano, że systematyczne stosowanie ekstraktów z czystka poprawia funkcjonowanie osób chorych na boreliozę. Dowiedziono, że olejki eteryczne w nim zawarte nie tylko chronią przed zakażeniem, ale także mogą
hamować rozrost bakterii krętka.
-
korzeń szczeci - wspiera stymulację układu odpornościowego likwidującego bakterie odpowiedzialne za rozwój
boreliozy. Działa
oczyszczająco na organizm oraz wzmacnia odporność. Ponadto wykazuje właściwości bakteriostatyczne, przeciwzapalne i
przeciwbólowe. Chroni on
wątrobę, ma działanie
moczopędne i napotne, pobudza produkcje żółci, działa oczyszczająco i pobudza trawienie.
-
sarsaparilla - szczególnie zioło to zaleca się osobom, jakie borykają się z
reumatyzmem, problemami skórnymi oraz schorzeniami układu moczowego. Wspomaga oczyszczenie organizmu oraz poprawienie pracy wątroby. Jest silnym
afrodyzjakiem.