Co to jest dietetyka klinicznaCzym jest dietetyka kliniczna?

Dietetyka kliniczna jest dziedziną nauki, która łączy ze sobą wiedzę z zakresu leczenia wielu klinicznych jednostek chorobowych, z tą o żywności i żywieniu oraz o wszelkich zależnościach występujący między tymi naukami. Dietetyk kliniczny jest osobą, która ukończyła kierunkowe studia i zdobyła umiejętności z zakresu żywienia klinicznego — takie jak specjalne wymagania żywieniowe w zależności od jednostki chorobowej, z jaką zmaga się pacjent, a także wpływu różnych czynników pokarmowych na dane schorzenie.

Dietetyka kliniczna szczególnie koncentruje się na wiedzy z zakresu leczenia żywieniowego osób zmagających się z różnymi chorobami m.in.:

  • nowotworowymi,
  • tarczycy,
  • przewodu pokarmowego,
  • układu sercowo-naczyniowego,
  • cukrzycą,
  • insulinoopornością,
  • anemią,
  • osteoporozą,
  • dną moczanową,
  • a także chorobami zapalnymi jelit i innymi.

Zazwyczaj dietetycy kliniczni koncentrują się na kilku jednostkach chorobowych lub grupach pacjentów i stają się w nich specjalistami, np. dietetycy pediatryczni, psychodietetycy, dietetycy onkologiczni czy sportowi. Podobnie jak w przypadku lekarzy, każdy z tych specjalistów dietetyki ma wiedzę z zakresu klinicznej dietoterapii schorzeń, ale koncentrują się oni w określonej grupie. Decydując się na wizytę u dietetyka, warto sprawdzić, w jakiej dziedzinie się on specjalizuje i wybrać takiego, który odpowiada naszym indywidualnym potrzebom.

Studia na kierunku dietetyka kliniczna przygotowują studentów do stosowania leczenia żywieniowego przeznaczonego do specjalnych potrzeb pacjentów zmagających się z chorobą. Postępowanie żywieniowe będzie się różnić w zależności od jednostki chorobowej, dlatego wiedza dietetyka klinicznego musi być szeroka i stale aktualizowana. Pomocne w tym procesie są różne kursy, konferencje i szkolenia, które przekazują najnowsze informacje, często dotyczące konkretnej dziedziny dietetyki. Na studiach przyszły dietetyk uczy się klinicznego zarysu chorób i postępowania w nich, zdobywa informacje z diagnostyki laboratoryjnej, co pomaga w interpretacji wyników pacjentów. Poza tym na studiach dietetycznych są zajęcia kulinarne, na których dietetycy uczą się jak tworzyć posiłki w różnych dietach i jak je modyfikować w zależności od potrzeb pacjenta. Leczenie żywieniowe jest coraz bardziej docenianą terapią uzupełniającą leczenie farmakologiczne.

Zmagając się z różnymi chorobami, warto udać się do dietetyka, który wprowadzając prawidłowe, zbilansowane żywienie wspomoże leczenie schorzeń lub zapobiegnie ich rozwojowi.

 

Bibliografia:

[1] Ciborowska Helena; Rudnicka Anna. Dietetyka Żywienie zdrowego i chorego człowieka. Red. Warszawa: PZWL Wydawnictwo Lekarskie, 2014

Zioła na trawienie 0
Zioła na trawienie
Niestrawność — czym jest i jak się objawia? 

Dyspepsja, czyli inaczej niestrawność, dotyczy dolegliwości gastrycznych, które objawiają się w postaci przewlekłego bólu odczuwanego w okolicach nadbrzusza. Uporczywe objawy niestrawności mogą nam uprzykrzyć dzień lub powracać natarczywie nawet w przeciągu następnych tygodni, co wpływa niekorzystnie na nasze samopoczucie. Zakłóca to tym samym naszą determinację w wypełnianiu rutynowych obowiązków.

Objawy i rodzaje niestrawności:

  • zgaga;
  • skłonność do wymiotów;
  • zbyt wczesne uczucie nasycenia;
  • brak odczucia głodu;
  • uczucie pełności w okolicach nadbrzusza, które odczuwamy po posiłku.

Jakie zioła na lepsze trawienie?

Od setek lat naszym sprzymierzeńcem w walce z wielorakimi utrapieniami zdrowotnymi, a w szczególności w leczeniu problemów gastrycznych są właśnie zioła. Herbatki ziołowe na trawienie z korzonków, listków czy kwiatów danej rośliny regulują ruchy robaczkowe jelit, usuwają gazy oraz wzdęcia, a także oczyszczają organizm z substancji toksycznych. Zioła na trawienie i przemianę materii stanowią nieodzowne remedium w radzeniu sobie z zaburzeniami układu trawiennego w czasie niestrawności. Zwalczają zaparcia, wzdęcia, uczucie ciężkości i skurcze jelit.

 

Ziołami na poprawę trawienia są, np.: 

  • Rumianek pospolity;
  • Koper włoski;
  • Mniszek lekarski;
  • Imbir;
  • Mięta pieprzowa;

Mięta pieprzowa

Do ścisłej czołówki ziół na niestrawność zalicza się miętę pieprzową. Reguluje ona trawienie oraz niweluje wzdęcia. Wywary z liści mięty pieprzowej usprawniają pracę jelit i żołądka. Jej zaletą jest pobudzanie wątroby do produkcji żółci, co wspomaga trawienie tłuszczów, a ponadto wykazuje działanie rozkurczające. Wystarczy wypić jedną porcję naparu z mięty tuż po spożyciu ciężkostrawnych potraw. Oprócz mięty również pieprz czarny, imbir i goździki są wspaniałym środkiem wpierającym właściwe trawienie. Wszystkie te składniki i wiele innych znajdziesz w naszej HERBACIE NA TRAWIENIE (STOMACH EASE) BIO.

Imbir

Zalewając gorącą wodą korzenną część tej rośliny, dosłownie po upływie kilku chwil, otrzymamy napar z imbiru. Olejki eteryczne, które występują w kłączu, ułatwiają procesy trawienne, a także zapobiegają skurczom żołądka. Gdy w okolicach przełyku odczuwamy nieprzyjemne pieczenie, czyli zgagę, korzeń imbiru może okazać się skutecznym orężem w zwalczaniu tego rodzaju dyskomfortu. Można spożywać go na surowo, np. jako dodatek do sałatek lub przyjmować w postaci naparu przyrządzonego ze startego kłącza. W tym przypadku świetnie sprawdzi się napar z HERBATKI IMBIROWEJ (CYTRYNA I MIĘTA) BIO

Mniszek lekarski

Mniszek lekarski to roślina ceniona w branży zielarskiej od wielu lat. Bogaty w składniki wzmagające w naszych organizmach wydzielanie soków trawiennych oraz żółci, skutecznie przyczynia się do lepszego trawienia. Prócz tego przyspiesza regenerację wątroby. Herbatki ziołowe na trawienie, w których składzie znajdziemy między innymi, mniszka lekarskiego przyniosą także pomoc w profilaktyce zaparć, a także ich doraźnym zwalczaniu.

Koper włoski

Po jakie zioła na niestrawność warto jeszcze sięgnąć? Miejsca w czołowej czwórce, nie ustępuje swoim ziołowym konkurentom także koper włoski. Roślina ta w swoim składzie zawiera liczne witaminy, flawonoidy, a także olejki eteryczne. Mało znanym sposobem na jej przyjmowanie jest przeżuwanie nasion kopru włoskiego – zwłaszcza po kalorycznej i mocno przyprawionej potrawie. Wskutek żucia nasion uwalniane zostają olejki eteryczne, które wpływają uśmierzająco. Natomiast napar przyspiesza pracę jelit, jak również zapobiega wzdęciom i kolkom jelitowym. Koper włoski i parę innych, cennych ziół na lepsze trawienie znajdziesz w naszym sklepie pod kolejną ziołową pozycją – HERBATKA DLA DZIECI - KOPER WŁOSKI, MELISA I MIĘTA BIO

 

Korzystając z leczniczych właściwości wyżej opisanych ziół na wzdęcia i niestrawność, należy pamiętać o stosownej profilaktyce zdrowotnej. W przypadku skutków ubocznych, zwłaszcza tych występujących nieprzerwanie, wskazana jest bezzwłoczna reakcja i konsultacja u specjalisty.

 

Bibliografia:

 

  1. Nikkhah Bodagh M, Maleki I, Hekmatdoost A. Ginger in gastrointestinal disorders: A systematic review of clinical trials. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6341159/ [dostęp online: 21.09.2022]
  2. McKay DL, Blumberg JB. A review of the bioactivity and potential health benefits of peppermint tea (Mentha piperita L.). https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16767798/ [dostęp online: 21.09.2022]
  3. Valussi M., Functional foods with digestion-enhancing properties, https://www.tandfonline.com/doi/full/10.3109/09637486.2011.627841?scroll=top&needAccess=true [dostęp online: 21.09.2022]

Komentarze do wpisu (0)

imbio.pl - świat w wymiarze EKO

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl