Kto z Nas, w dzisiejszych czasach sięga po gazety tradycyjne aby przeczytać o jakimś newsie, wertuje strony przeglądając ogłoszenia i reklamy? Prawdopodobnie mało jest takich osób.

Po chwili zastanowienia, chociaż czasami, chciałbym zwolnić tępa i pozwolić sobie na poranną kawę połączoną z zapachem tuszu drukarskiego "świeżej" gazety. Poczytać wiadomości, przejrzeć ogłoszenia i zaczerpnąć kilku ciekawostek... Bęc wracam do rzeczywistości bo kto dzisiaj ma na to czas.

Życie przeniosło się teraz do smartfonów dlatego wiadomości zostawimy znanej lokomotywie z Telewizji, pogodę dla pogodynek a ogłoszenia dla znanego portalu ogłoszeniowego.

Ale ciekawostki... hmmm i tutaj mam pewne pole do popisu. 

Systematycznie tutaj, znajdować się będzie dawka wiedzy na temat wybranego produktów z naszego małego sklepiku. Nowości, hity oraz produkty które budzą zainteresowanie wśród Klientów naszego sklepu zielarskiego.

A może masz ochotę dorzucić swoją cegiełkę? Kupiłeś coś, kiedyś i chcesz się podzielić swoimi doświadczeniami w tym zakresie? Poświęć nam trochę czasu a nagrodzimy to z przyjemnością.

W życiu tak jest, że wszystko co dobre powstaje z miłości i uporu w dążeniu do celu. Tak jest właśnie w przypadku Kulinarnych Tworów. Szczyptę miłości do gotowania przekazała mi Babcia gdy ja byłam jeszcze małą dziewczynką. Rozsmakowałam się w babcinych smakach, ale świat się wciąż kręci i nie można stanąć w miejscu! Do przepisu na sukces dodałam kilka lat w szkole gastronomicznej. Przez długi czas głównymi testerami moich smakołyków były wybredne podniebienia moich domowników. Na nich testowałam smaki wszelakie. O moim zamiłowaniu i wynikach moich kulinarnych eksperymentów coraz to większe grono osób się dowiadywało, grono moich testerów zaczeło się powiększać. Dzisiaj postanowiłam podzielić się moimi doświadczeniami, przepisami oraz pokazać Wam moje eksperymenty kulinarne. Być może kogoś zainspiruję. To w czym czuję się najlepiej to słodkości.

Ciastka, ciasteczka, jabłecznik, serniki, muffiny, torty, chrupiące bochenki chleba- wszystko co wyciągam z piekarnika - Witam w moim słodkim świece.

Kulinarne Twory by Kinia

Jestem pochodzącą z małopolski studentką Śląskiego Uniwersytetu Medycznego w Katowicach, kierunku dietetyka kliniczna, która uwielbia gotować, eksperymentować i tworzyć przepisy. Lubię czytać, pisanie także sprawia mi przyjemność. Właśnie dlatego chętnie piszę teksty dotyczące walorów zdrowotnych żywności. Współtworząc tego bloga oraz dzięki wiedzy zdobytej na studiach mogę w przystępny sposób dzielić się informacjami o zdrowiu, żywieniu i żywności oraz poruszać tak ważne współcześnie tematy dotyczące ekologii. W wolnych chwilach, poza gotowaniem, lubię słuchać podcastów, czytać książki, oglądać filmy i seriale lub spędzać czas z przyjaciółmi.

Za górami, za lasami, w małej chacie… STOP! To już nie ta bajka! Już nie ma tylu dzikich, zachwycających krajobrazów i tylu pięknych lasów. Jest betonowy świat miast z ludźmi zapracowanymi jak mrówki. Mamy jeszcze szansę to wszystko naprawić i wrócić do ciszy zielonych łąk, ale musimy zacząć od dziś! Małymi kroczkami każdy z nas może zmienić świat! Ach… Przepraszam, jaki ze mnie gapa, powinienem się przedstawić, serwus moi mili zwą mnie pan Biolesław i możecie mnie spotkać w sklepie imbio.pl. Bardzo chętnie opowiem Wam co możemy zrobić, aby nasza planeta znów nabrała kolorów i dobrze nam się tu wszystkim żyło.

DIETETYKA KLINICZNA OPIS

Właściwości orkiszu 0
Właściwości orkiszu

Właściwości odżywcze mąki orkiszowej

Jeśli myślimy o przygotowywaniu wypieków najczęściej wśród używanych składników pojawia się mąka pszenna. Potrawy z niej powstałe są puszyste, mają gąbczastą strukturę, jednak mąka ta jest zazwyczaj mocno oczyszczona, a w związku z tym traci wiele substancji odżywczych, witamin i składników mineralnych. Jedną z odmian pszenicy jest orkisz. Roślina ta znana była już w starożytności, a na przestrzeni lat mówiąc o niej używano różnych nazw - pszenica świętej Hildegardy, orkisz pszenny, szpelc. Zboże to jest bardziej wytrzymałe na trudne warunki środowiska niż zwykła pszenica. Najczęściej można spotkać się z orkiszem w formie mąki pełnoziarnistej, płatków zbożowych lub kaszy. Z mąki orkiszowej powstają wysokiej jakości chleby.

Mąka orkiszowa jest dobrym źródłem roślinnego białka i błonnika pokarmowego, który pełni wiele funkcji w organizmie. Włókno pokarmowe daje uczucie sytości, przyspiesza metabolizm, wspomaga wypróżnianie, reguluje poziom glikemii co jest ważne u osób chorujących na cukrzycę i insulinooporność. Błonnik usuwa także toksyny oraz wspomaga mikroflorę jelit. Orkisz jest także źródłem witamin z grupy B oraz potasu, selenu, żelaza i magnezu.

Na przestrzeni lat odkryto wiele właściwości orkiszu, które wpływają na poprawę stanu zdrowia. Ustalono między innymi, że spożywanie tego zboża w połączeniu z właściwą terapią może przynieść pozytywne efekty w leczeniu otyłości, choroby Alzheimera, Parkinsona oraz stwardnienia rozsianego. Zawartość fitosteroli i błonnika w orkiszu wpływa na obniżenie poziomu cholesterolu i wspomaga pracę układu krążenia. Zboże to wspiera również utratę masy ciała przy nadwadze i otyłości. Posiłki z orkiszem dzięki zawartemu w nim błonnikowi na długi czas dają uczucie sytości, a tym samym zmniejszają chęć na podjadanie. Krzem zawarty w orkiszu ma pozytywne działanie na skórę, włosy oraz paznokcie i często wykorzystywany jest w produkcji różnego rodzaju kosmetyków. Odkryto również, że zboże to zawiera naturalny antybiotyk - rodanoid, który wspomaga walkę ze stanami zapalnymi, nowotworami oraz wspiera funkcjonowanie układu rozrodczego.

Literatura:
[1],,Żywieniowe i prozdrowotne znaczenie pszenicy orkisz” Jacek Rożnowski, Jadwiga Kłosowska, Paweł Polzer, Post Fitoter 2015; (16)1: 45-49
[2] ,,CHARAKTERYSTYKA I WARTOŚĆ ODŻYWCZA ZIARNA ORKISZU I PRODUKTÓW ORKISZOWYCH” Małgorzata Piecyk, Dorota Kulka, Elwira Worobiej, BROMAT. CHEM. TOKSYKOL. – XLII, 2009, 3, str. 247 – 251
[3],,PORÓWNANIE JAKOŚCI I WARTOŚCI ODŻYWCZEJ MĄKI ŻYTNIEJ, PSZENNEJ I ORKISZOWEJ Z PEŁNEGO PRZEMIAŁU” DOROTA LITWINEK, HALINA GAMBUŚ, RENATA SABAT, ANNA WYWROCKA-GURGUL, MAGDALENA LASKOŚ Technologiczne kształtowanie jakości żywności, Pod redakcją naukową Karoliny M. Wójciak i Zbigniewa J. Dolatowskiego Wydawnictwo Naukowe PTTŻ Kraków 2015
[4],,WARTOŚĆ WYPIEKOWA MĄKI OTRZYMANEJ Z ZIARNA WYBRANYCH ODMIAN ORKISZU (TRITICUM SPELTA L.)” KATARZYNA MAJEWSKA, EWA DĄBKOWSKA, KRYSTYNA ŻUK-GOŁASZEWSKA, JÓZEF TYBURSKI
ŻYWNOŚĆ. Nauka. Technologia. Jakość, 2007, 2 (51), 60 – 71

 

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep internetowy Shoper Premium