Co to jest dietetyka klinicznaCzym jest dietetyka kliniczna?

Dietetyka kliniczna jest dziedziną nauki, która łączy ze sobą wiedzę z zakresu leczenia wielu klinicznych jednostek chorobowych, z tą o żywności i żywieniu oraz o wszelkich zależnościach występujący między tymi naukami. Dietetyk kliniczny jest osobą, która ukończyła kierunkowe studia i zdobyła umiejętności z zakresu żywienia klinicznego — takie jak specjalne wymagania żywieniowe w zależności od jednostki chorobowej, z jaką zmaga się pacjent, a także wpływu różnych czynników pokarmowych na dane schorzenie.

Dietetyka kliniczna szczególnie koncentruje się na wiedzy z zakresu leczenia żywieniowego osób zmagających się z różnymi chorobami m.in.:

  • nowotworowymi,
  • tarczycy,
  • przewodu pokarmowego,
  • układu sercowo-naczyniowego,
  • cukrzycą,
  • insulinoopornością,
  • anemią,
  • osteoporozą,
  • dną moczanową,
  • a także chorobami zapalnymi jelit i innymi.

Zazwyczaj dietetycy kliniczni koncentrują się na kilku jednostkach chorobowych lub grupach pacjentów i stają się w nich specjalistami, np. dietetycy pediatryczni, psychodietetycy, dietetycy onkologiczni czy sportowi. Podobnie jak w przypadku lekarzy, każdy z tych specjalistów dietetyki ma wiedzę z zakresu klinicznej dietoterapii schorzeń, ale koncentrują się oni w określonej grupie. Decydując się na wizytę u dietetyka, warto sprawdzić, w jakiej dziedzinie się on specjalizuje i wybrać takiego, który odpowiada naszym indywidualnym potrzebom.

Studia na kierunku dietetyka kliniczna przygotowują studentów do stosowania leczenia żywieniowego przeznaczonego do specjalnych potrzeb pacjentów zmagających się z chorobą. Postępowanie żywieniowe będzie się różnić w zależności od jednostki chorobowej, dlatego wiedza dietetyka klinicznego musi być szeroka i stale aktualizowana. Pomocne w tym procesie są różne kursy, konferencje i szkolenia, które przekazują najnowsze informacje, często dotyczące konkretnej dziedziny dietetyki. Na studiach przyszły dietetyk uczy się klinicznego zarysu chorób i postępowania w nich, zdobywa informacje z diagnostyki laboratoryjnej, co pomaga w interpretacji wyników pacjentów. Poza tym na studiach dietetycznych są zajęcia kulinarne, na których dietetycy uczą się jak tworzyć posiłki w różnych dietach i jak je modyfikować w zależności od potrzeb pacjenta. Leczenie żywieniowe jest coraz bardziej docenianą terapią uzupełniającą leczenie farmakologiczne.

Zmagając się z różnymi chorobami, warto udać się do dietetyka, który wprowadzając prawidłowe, zbilansowane żywienie wspomoże leczenie schorzeń lub zapobiegnie ich rozwojowi.

 

Bibliografia:

[1] Ciborowska Helena; Rudnicka Anna. Dietetyka Żywienie zdrowego i chorego człowieka. Red. Warszawa: PZWL Wydawnictwo Lekarskie, 2014

Kiszonki - dlaczego warto spożywać?
Kiszonki - dlaczego warto spożywać? 0

 

Kiszonki — dlaczego warto spożywać?

Poddawanie żywności procesowi fermentacji oraz wytwarzanie z niej rozmaitych marynat znane było ludzkości już na długie lata przed narodzinami Chrystusa. W obecnych czasach po produkty kiszone sięgamy raczej w okresie jesienno-zimowym, kiedy to podaż świeżych owoców i warzyw jest wyraźnie zawężona. Kiszonki znacząco wzmacniają odporność, jednocześnie poprawiając właściwą pracę naszego organizmu. Jakie inne korzyści ma spożywanie kiszonek? Dlaczego warto pić sok z kiszonych warzyw? Odpowiadamy!

 

Zioła na odporność
Zioła na odporność 0

5 ziół, które warto stosować na wzmocnienie odporności!

Jeśli jesteś jedną z tych osób, które pragną wzmocnić swoją odporność w sposób naturalny i nieszkodliwy dla Twojego organizmu, to doskonałym rozwiązaniem będzie wypróbowanie ziół. Za sprawą cennych dla zdrowia składników, jakimi są m.in. fitosterole, antocyjany czy też flawonoidy, stosowanie ziół przyczyni się do poprawy naszej ogólnej kondycji oraz zwiększy odporność na zakażenia. Jakie zioła na wzmocnienie odporności polecamy? Sprawdź!

imbio.pl - świat w wymiarze EKO

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl